Foto: LETA

Latvijas Ārlietu ministrija uzskata, ka Krievijas vēstnieka Latvijā Aleksandra Vešņakova paziņojumi, ka Krievija neatzīs Latvijas okupācijas faktu, lai kā Latvija uz to mēģinātu uzspiest, neveicina pozitīvu abu valstu dialoga fonu, teikts ministrijas ceturtdien izplatītajā paziņojumā.

Ministrija atgādina "starptautiski vispārzināmu faktu, ka PSRS un nacistiskās Vācijas slepenas vienošanās rezultātā Latvija 1940.gadā uz vairākām desmitgadēm zaudēja savu valstisko neatkarību". "Gan padomju, gan nacistu okupācijas izdzēsa un sakropļoja tūkstošiem cilvēku dzīves. Pateicoties pasaules demokrātisko valstu neatzīšanas politikai, Latvija spēja saglabāt savu valstisko kontinuitāti un 1991.gadā demokrātiski atjaunot valstisko neatkarību," pauž ĀM.

Latvija turpinās uzsvērt savas valsts kontinuitātes principu, un padomju okupācijas fakta atzīšana ir viens no šī principa elementiem. Tikai paskatoties atklāti pagātnei acīs, ir iespējams veidot abpusējas cieņas pilnu nākotni, uzsver ministrija.

Jau ziņots, ka Vešņakovs trešdien, uzstājoties Latvijas Sabiedrisko organizāciju sēdē, pauda, ka starp Latviju un Krieviju aizvien ir daudz nesakārtotu jautājumu attiecībā uz veterānu un kara tēmu, kuru atrisināšana nebūs vienkāršs un ātrs process, bet Krievija neatzīs Latvijas okupāciju, lai kā Latvijas puse uz to mēģinātu uzspiest.

"Nekādas okupācijas Latvijā nebija. Bija citi notikumi, kuri jāskata kopīgā notikumu kontekstā," uzsvēra Vešņakovs, piebilstot, ka tas ir vēsturniekiem risināms jautājums nevis politisks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!