Foto: LETA
Turpināt vadīt Paula Stradiņa klīnisko universitātes slimnīcu būtu sarežģīti, jo vairāk laika tiktu patērēts risinot viedokļu atšķirības ar Veselības ministriju (VM), ne strādājot pacientu un slimnīcas labā, pastāstīja slimnīcas valdes vadītājs Dins Šmits.

Kā skaidroja Šmits, viņš neuzskata, ka palikt slimnīcas vadītāja amatā būtu bijis pareizais risinājums, lai uzlabotu slimnīcas darbību. "Man un ministrijas vadībai par slimnīcas darbību ir dažādi viedokļi, tādēļ nebūtu produktīvi palikt amatā, norādīja Šmits. Atšķirīgie viedokļi traucētu sadarbībai.

Tāpat Šmits noliedza iespēju, ka vēlme viņu atstādināt no amata būtu saistīta ar ko citu kā vien profesionālo darbību. "Man ar veselības ministru bija normāla pieaugušu cilvēku saruna, un profesionālā cieņa man pret viņu nav zudusi," stāstīja Šmits.

Atbildot uz jautājumu, ko Šmits plāno darīt turpmāk, viņš norādīja, ka rīt no rīta sasauks darba grupu un pārējos slimnīcas valdes locekļus, lai pēc iespējas labāk sagatavotu informāciju valdes turpmākajai darbībai.

Savukārt nākamnedēļ Šmits plāno doties atvaļinājumā un pēc tam domāt, kur turpināt savu profesionālo karjeru. "Gan jau, ka būs man darbi, ko darīt," piebilda Šmits.

Jau ziņots, ka Stradiņa slimnīcas valdes vadītājs Šmits pirmdien uzrakstījis atlūgumu un aizgājis no amata, tā Latvijas Radio pavēstīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Viņš amatā atradīsies līdz rītdienai. Belēvičs stāstīja, ka jauno valdes vadītāju meklēs konkursa kārtā, lai atrastu vispiemērotāko kandidātu.

Jau ziņots, ka Belēvičs pirmdien preses konferencē paziņoja, ka Šmits zaudējis viņa uzticību. Tika plānots, ka pirmdien slimnīcas ārkārtas dalībnieku sanāksmē, iespējams, tiktu izskatīts jautājums par Šmita atbrīvošanu no amata.

Atbrīvot viņu no amata plānots tāpēc, ka ir dažādas neskaidrības ar slimnīcas finanšu plūsmu, kā arī problēmas ar jaunā korpusa būvniecību, žurnālistiem preses brīfingā sacīja Zvidriņa.

"CBB konsultāciju biroja" sertificēta nodokļu konsultante Lienīte Caune skaidroja, ka Stradiņa slimnīcas valde nekontrolē slimnīcas Finanšu departamentu un, lai gan ir jau marta vidus, Finanšu departaments nav spējis nodrošināt precīzus finanšu datus par janvāri.

Zvidriņa vēlreiz uzsvēra, ka slimnīca no sava 66 miljonus eiro lielā valsts galvotā aizdevuma sešus miljonus ieguldīja "Latvijas Krājbankā", tomēr, kad bankas darbība tika pārtraukta, šī nauda arī tika zaudēta. Viņa arī norādīja, ka Nacionālā veselības dienesta dati par finanšu rādītājiem nesakrīt ar slimnīcas sniegtajiem.

Pats Šmits gan uzskata, ka finanšu situācija slimnīcā ir laba, un norādīja, ka viņam laikam ir jāsakārto profesionālās attiecības ar kapitāldaļu turētāju.

Tikmēr Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) žurnālistiem paziņoja, ka neatbalsta veselības ministra rīcību saistībā ar Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētāja iespējamo atbrīvošanu no amata.

Straujuma žurnālistiem sacīja, ka kopumā neatbalsta ministra izvēlēto risinājumu. Finanšu pārskats par slimnīcu tika iesniegts šorīt, premjerministri Belēvičs informējis pulksten 11:00, savukārt pulksten 12:00 sasaukta preses konference, iepriekš neinformējot Šmitu par savu lēmumu, norādīja valdības vadītāja.

Kā ziņots, Veselības ministrijas valsts sekretāre Solvita Zvidriņa informēja, ka Stradiņa slimnīcai ir maksātnespējas pazīmes.

Stradiņa slimnīca 2007.gadā saņēmusi 66 021 000 eiro lielu valsts galvoto aizdevumu. Līdz pagājušā gada beigām slimnīca aizdevējam bija atmaksājusi 6 389 129 eiro. Slimnīcai kopējā summa aizdevējam "FMS Wertmanagement AOR" jāatmaksā līdz 2042.gadam.

Savukārt Šmits paziņoja, ka slimnīca spēj apmaksāt savas kredītsaistības, kā arī tai nav nekādu aizkavētu vai nesamaksātu rēķinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!