Foto: LETA
ASV arī turpmāk paliks Latvijas stratēģiskais partneris, portālam "Delfi" uzsvēra Latvijas amatpersonas, vērtējot ASV prezidenta vēlēšanu rezultātus.

Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāja Solvita Āboltiņa (V) portālam "Delfi" uzsvēra, ka Donalds Tramps ir ASV vēlētāju izvēle, ko viņi izdarījuši brīvās, demokrātiskās vēlēšanās. Vienlaikus politiķe atgādināja, ka Savienotās Valstis vienmēr bijušas mūsu tuvākais stratēģiskais partneris, neatkarīgi no tā, no kuras partijas ir ievēlēts ASV prezidents. "Līdz ar to mēs, protams, ceram, ka šīs attiecības paliks pragmatiskas arī turpmāk. Tas, kas attiecas uz Latvijas politiķiem, mēs darīsim visu, lai veidotu pragmatiskas, konstruktīvas attiecības ar jauno ASV administrāciju arī turpmāk."

Viņa atzina, ka Latviju biedē daudzi Trampa priekšvēlēšanu kampaņas laika izteikumi par iespēju nepalīdzēt kādām valstīm. "Šajā jautājumā es gribētu teikt, ka ir kolektīvās drošības institūcija, kurā neviens NATO 5. pantu nav atcēlis. Varšavas samita lēmumi ir saistoši visām NATO dalībvalstīm, tai skaitā ASV," skaidroja Āboltiņa.

Āboltiņa vērsa uzmanību, ka pirms vēlēšanām daudzi augsta līmeņa ASV politiķi ir apliecinājuši, ka ASV ārpolitikas kurss nemainīsies. "Mūsu attiecības ar ASV liek mums domāt un paļauties, ka ASV arī turpmāk paliks mūsu tuvākais stratēģiskais partneris."

"Es domāju, ka šobrīd nevajadzētu krist panikā vai celt histēriju. Bieži vien izrādās, ka priekšvēlēšanu kampaņas atšķiras no realitātes," uzsvēra politiķe. "Politiku neveido tikai viens cilvēks, mums nav pamats domāt, ka līdz ar Trampa kunga ievēlēšanu drošības situācija ir apdraudēta."

Arī premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS) portālam "Delfi" apliecināja, ka ASV ir ilglaicīgs Latvijas stratēģiskais partneris. Viņš pauda apņēmību aktīvi turpināt sadarbību ar ASV jaunievēlēto prezidentu aktuālu jautājumu risināšanā.

Vienlaikus premjers neprognozē būtiskas izmaiņas ASV ārpolitikā un drošības politikā.

Latvija savā praktiskajā darbā jau ir apliecinājusi vairākās pasaules vietās, ka ļoti nopietni pilda savas saistības iepretim visiem sabiedrotajiem un turpinās to darīt, skaidroja Kučinskis, piebilstot, ka Latvija ir gatava sniegt palīdzīgu roku sabiedrotajiem arī turpmāk un sagaida to pašu no pārējiem.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis apsveica Trampu ar uzvaru vēlēšanās un uzsvēra, ka Latviju un ASV saista kopīgas demokrātiskas vērtības.

"ASV vienmēr ir bijušas un arī turpmāk būs Latvijas stratēģiskais partneris un nozīmīgs NATO sabiedrotais. Latvija turpinās attīstīt politisko, drošības un ekonomisko sadarbību ar ASV," klāstīja Vējonis.

"Turpināsim kopīgi strādāt, nodrošinot gan kolektīvo aizsardzību, gan cīņu pret terorismu, kā arī citiem mūsdienu drošības izaicinājumiem," uzsvēra Valsts prezidents.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) portālam "Delfi" norādīja, ka Latvija respektē ASV vēlētāju demokrātisko izvēli, balsojot par Trampu, un vēlēšanu rezultāti atspoguļo tautas vairākuma gribu.

"Esam gatavi turpmākai sadarbībai ar ASV jaunievēlēto prezidentu. Īpaši svarīgi ir drošības jautājumi, kuriem sadarbībā ar ASV kā ar mūsu stratēģisko partneri veltām un veltīsim īpašu uzmanību," viņa min.

Tāpat Latvija augsti vērtē sadarbību ar ASV aizsardzības un drošības jomā. "Esam pateicīgi par ASV ieguldījumu Latvijas aizsardzības spēju stiprināšanā. Arī Latvija pati, rūpējoties par savu drošību, stiprina NATO kolektīvās aizsardzības spējas," atzīmēja Mūrniece.

Ziņots, ka otrdien amerikāņi devās pie vēlēšanu urnām un par nākamo valsts prezidentu izraudzījās Republikāņu partijas kandidātu Trampu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!