Foto: F64

Lai Latvijas demogrāfiskās atveseļošanas programma Latvijas simtgadei "Māras solis" varētu veiksmīgi startēt 2018. gadā, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisija otrdien sanāca uz sēdi un iepazinās ar programmas īstenojamajiem soļiem.

Sēdē piedalījās Demogrāfisko lietu centra (DLC), Labklājības ministrijas, Tiesībsarga biroja pārstāvji, kā arī krietns pulciņš personu no nevalstiskajām organizācijām, novēroja portāls "Delfi". Jau 2015. gadā Demogrāfijas lietu apakškomisija atbalstīja ideju strādāt pie programmas "Māras solis". Ar to iepriekš nāca klajā organizācija "Nākotnes fonds".

Kā sēdes laikā skaidroja DLC koordinatore Ieva Kārkliņa, "Māras solis" ir programma ģimeņu ar bērniem atbalstam. Tā paredz pilnveidot atbalsta sistēmu ģimenēm līdz bērna 1,5 gadu vecuma sasniegšanai. Tāpat programma paredz nodrošināt atbalstu ģimenes un darba dzīves saskaņošanai, tostarp atbalstu pirmsskolas izglītības pieejamībai.

"Māras soļa" ietvaros plānotas korekcijas pensiju sistēmā un sniegt atbalstu daudzbērnu ģimenēm un ģimenēm, kur bērnus audzina viens pieaugušais. Piemēram, sēdes laikā izskanēja piedāvājums daudzbērnu mātēm piešķirt izdienas pensijas.

Tomēr par konkrētajiem pasākumiem un plāniem, kas būs jārealizē "Māras soļa" ietvaros, diskusijas gan apakškomisijas sēdēs, gan DLC vēl turpināsies.

Apakškomisijas priekšsēdētājs un DLC vadītājs Imants Parādnieks (NA) aicināja valsts iestādes un nevalstiskās organizācijas iesaistīties programmas tapšanā. DLC "Māras solim" ir izveidojis sākotnējo plānu, taču darba līdz jūnijam vēl ir daudz.

Šogad DLC veiks pētījumu par ģimeņu, kur bērnus audzina viens pieaugušais, un daudzbērnu ģimeņu situācijas problemātiku un efektīvākiem atbalsta risinājumiem. Programma tiks balstīta uz šī pētījuma rezultātiem.

Ziņots, ka iepriekš Saeimas Preses dienestā skaidroja, ka programma fonda ieskatā būtu realizējama līdz Latvijas valsts simtgadei 2018. gadā, lai dotu ieguldījumu un radītu drošu pārliecību par nākotni ģimenēm ar bērniem.

2015. gadā apakškomisijas deputāti vienojās, ka programmas "Māras solis" ietvaros ir jāpalielina iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums ģimenēm ar bērniem un jānodrošina kvalitatīvas brīvpusdienas skolās no 1. līdz 9. klasei.

Vēstīts, ka tautas ataudzes atbalsta pasākumu izstrādei un pilnveidošanai pērnā gada aprīlī ar Ministru prezidenta rīkojumu izveidots DLC.

Šis sadarbības platformas vadītājs ir Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Parādnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!