Foto: LETA

Rīgas domes priekšsēdētāja vietniekam Andrim Amerikam (GKR) Valsts prezidenta amatam simpātiski šķiet gan Liepājas mērs Uldis Sesks, gan Jelgavas mērs Andris Rāviņš, savukārt no Rīgas domnieku vidus viņš amatam iesaka bijušo bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministru Ainaru Baštiku.

Tā Ameriks atzīst intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze".

Pēc viņa teiktā, pašlaik partijas pirmsvēlēšanu cīniņā rīkojas kā trolejbusā - otram sēdvietu nedod. "Pat vienā partijā politiķu starpā domu apmaiņa mēdz būt krietni paasa. Tagad katrs spēks pateicis - kandidēs kāds no mums," klāsta Ameriks.

No Latvijas interešu viedokļa nepieciešams prezidents ar plašāku autoritāti nekā vienā partijā atzītam cilvēkam, viņš norāda, skaidrojot, ka autoritāti iegūst vai nu ar ilglaicīgu, nevainojamu darbību politikā, vai ar panākumiem citās sfērās. "Kā pašvaldību partijas pārstāvim man šķiet simpātisks gan Uldis Sesks, gan Andris Rāviņš - pašvaldnieki ir tuvāki tautai, vairāk turas pie zemes," min Rīgas vicemērs.

Atbildot uz jautājumu, vai no Rīgas pašvaldības vadītājiem neviens neder par prezidentu, Ameriks iesaka Baštiku. "Viņš ir mācītājs, kurš pierādījis spējas strādāt politikā, bijis ministrs. Tā nav maza pieredze," klāsta Ameriks, uzsverot, ka lēmēji būs 100 Saeimas deputāti.

Tāpat Ameriks norāda, ka nākotnē prezidents būtu jāvēl tautai. "Tautas balsojumā prezidentam tiešām būtu iespēja kļūt par tautas prezidentu, bet šobrīd pat izvirzīšana ir neskaidra," viņš min.

Jau vēstīts, ka pašreizējā prezidenta Andra Bērziņa pilnvaras beidzas jūlija pirmajā pusē, bet nākamā prezidenta vēlēšanas notiks jūnija sākumā.

Valdību veidojošās koalīcijas partijas iepriekš vienojās strādāt kopā, lai censtos vienoties par kopīgu Valsts prezidenta amata kandidātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!