Foto: Shutterstock

Lai arī Latvija ģeogrāfiski vismaz no 2002. gada atrodas ANO Ziemeļeiropas grupā, reģionālo grupu sarakstā tā joprojām pieder pie Austrumeiropas.

Kā norādīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Raimonds Jansons, ANO ir arī ģeogrāfiskie principi, nosakot kuram reģionam tiek pieskaitīta attiecīgā valsts, taču, saistībā ar reģionālajām grupām, nekas nav mainījies - Latvija joprojām pieder pie Austrumeiropas.

Viņš skaidroja, ka pastāv vairākas reģionālās grupas, tostarp Rietumeiropas, Āzijas, Āfrikas, kā arī Austrumeiropas. "Ģeogrāfiski esam piesaistīti Ziemeļeiropai, taču nekas cits nav mainījies," viņš apliecināja, norādot, ka arī attiecīgajās vēlēšanās dažādos formātos Latvija joprojām pieder pie Austrumeiropas grupas.

Sociālās vietnes "Twitter" lietotāji priecājas, ka ANO valstu iedalījumā Latvija tiek pieskaitīta pie Ziemeļeiropas, nevis Austrumeiropas valstīm.

Pēc ANO iedalījuma visas trīs Baltijas valstis atrodas vienā iedalījumā ar Skandināvijas valstīm, Lielbritāniju, Īriju un citām valstīm. Lai arī šāds iedalījums pastāv kopš 2002. gada, daudziem tas tapis zināms tikai šī gada sākumā. ANO atzinums, ka Latvija ir piederīga Ziemeļeiropai, "Twitter" lietotājiem šķiet būtiska nianse. Skeptiskākie gan piebilst, ka nekādas būtiskas priekšrocības tas valstij nesniedz.

Kā liecina Ārlietu ministrijas sniegtā informācija, ANO tika izveidota 1945. gadā, lai nodrošinātu starptautisko mieru un drošību, veicinātu valstu miermīlīgas attiecības, īstenotu starptautisko sadarbību un kalpotu par nāciju rīcības saskaņošanas centru.

Latvija ANO dalībvalsts ir kopš 1991. gada 17. septembra. Latvijas dalību un interešu aizstāvību ANO un tās sistēmas organizācijās nodrošina Latvijas pastāvīgās pārstāvniecības – ANO Ņujorkā, Ženēvā un Vīnē, ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijā, Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijā un ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!