Foto: LETA

Ekonomikas ministra padomniece Inga Antāne (RP) ir sniegusi paskaidrojumu Vjačeslavam Dombrovskim (RP) par izveidojušos situāciju ar nodokļu nomaksu, aģentūru LETA informēja ministrijā.

Kā ziņots, Dombrovskis lūdzis savu padomnieci sniegt skaidrojumu par viņas un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) saraksti.

Portāls "pietiek.com" publiskoja VID Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes vēstuli Rīgas Brīvostas pārvaldi, kurā dots rīkojums ik mēnesi ieturēt 30% no Antānei izmaksājamā atalgojuma, lai piedzītu viņas nodokļu parādu.

Neilgi pēc tam vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK) atsauca Antāni no Rīgas Brīvostas valdes locekļa amata. Antāne šādu Naudiņa lēmumu sauc par sasteigtu un neprofesionālu.

Dombrovskis iepriekš uzsvēra, ka "baumu portālā izskanējusī informācija nevar būt uzticama", tāpēc viņš vēlas saņemt izsmeļošu skaidrojumu no pašas Antānes.

Pēc paskaidrojumu saņemšanas ministrs norāda, ka līdz 2012.gadam Antāne bijusi pašnodarbinātā persona un oficiāli deklarējusi savus ienākumus, kas nozīmējot, ka arī maksājusi valstij par tiem nodokļus.

"Esmu saņēmis viņas sniegto skaidrojumu, kas apliecina, ka nodokļu parādi ir izveidojušies laikā, kad viņa bija pašnodarbinātā, turklāt ekonomiskās krīzes periodā, kad šādi gadījumi nebija retums," saka Dombrovskis.

"Lielākā daļa parāda jau ir nomaksāta un raksta autora paustā informācija par tā apmēru un apstākļiem ir tendencioza un neatbilst patiesībai," skaidro ministrs.

"Kā ekonomikas ministrs es nevaru atbalstīt nodokļu nemaksāšanu, taču ar izpratni uztveru to, ka zināmos apstākļos nomaksa notiek ar nokavēšanos. Es nekādā gadījumā nevarētu atbalstīt un man būtu jārīkojas, ja atklātos, ka nodokļi netika maksāti, slēpjot ienākumus, bet šis nav tas gadījums," saka ministrs.

Līdz 2012.gadam Antāne bija pašnodarbinātā persona, un savus ienākumus oficiāli deklarēja VID un pati arī nomaksāja nodokļus.

Šajā periodā viņai bija izveidojies nodokļu parāds, par kura nomaksas kārtību 2013.gadā Antāne un VID panāca vienošanos. Atbilstoši tai Antāne ir pilnībā nomaksājusi sociālā nodokļa un iedzīvotāju ienākuma nodokļa parādu. Ir atlicis PVN pamatparāds 4237,26 eiro apmērā.

Vienlaikus Antāne nepiekrīt VID aprēķiniem un aprēķināto nodokļu summām un ir norādījusi VID uz vairākām dienesta kļūdām. Daļu no pieļautajām kļūdām VID jau ir atzinis, informē ministrija.

Gada sākumā Antāne ir uzsākusi savu iekšējo grāmatvedības auditu, lai veiktu precīzus aprēķinus par atlikušo nodokļu parādu daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!