Foto: DELFI
Rīgā 16.martā paredzētais leģionāru gājiens no Doma baznīcas līdz Brīvības piemineklim, visdrīzāk, nonāks jau brīdī, kad gājiena pretiniekiem būs jābeidz skaņu pastiprinošo iekārtu izmantošana, pastāstīja gājiena organizatoru pārstāvis, Rīgas domes deputāts Jānis Atis Krūmiņš.

Administratīvā rajona tiesa vakar daļēji apmierināja biedrības "Apvienība pret nacismu" pieteikumu, ar kuru tā bija apstrīdējusi Rīgas pilsētas izpilddirektora Jura Radzeviča (GKR) aizliegumu 16.martā piketa laikā pie Brīvības pieminekļa izmantot skaņu pastiprinošas iekārtas. Tiesa atļāva biedrībai skaņu pastiprinošas iekārtas izmantot piketa un sapulces laikā no plkst.11 līdz 11.30.

Krūmiņš pastāstīja, ka Doma baznīcā leģionāru piemiņas dievkalpojumam jābeidzas plkst.11, līdz ar to gājiens varētu sākties plkst.11.10, taču, ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi un sirmo leģionāru iespējas tikt ārā no dievnama, ātrākais, kad gājiens varētu sākties, ir plkst.11.15. Gājiena pirmie dalībnieki, visdrīzāk, Brīvības pieminekli varētu sasniegt brīdī, kad skaņu pastiprinošās ierīces "Apvienība pret nacismu" vairs nevarēs izmantot.

"Mums arī pēc grafika paredzēts, ka pie pieminekļa nonākam plkst.11.30. Ņemot vērā, ka ir atļauti šie trokšņi, būtu izdevīgāk doties gājienā vēlāk. Kad trokšņi būs beigušies, mēs parādītos pie Brīvības pieminekļa, taču mēs speciālus organizatoriskus pasākumus neveiksim, lai ieturētu pauzi, jo daudzi pēc ziedu nolikšanas pie pieminekļa dosies uz Lesteni un šajā dienā prognozēts vēss laiks. Ja dievkalpojumā mācītājs teiks garāku sprediķi, gājiens arī var aizkavēties," uzsvēra Krūmiņš.

Nacistu pastrādātās zvērības tiek uzkrautas uz leģionāru pleciem.

Krūmiņš nevar galvot, ka neizcelsies provokācijas, taču šogad ne tikai policija rīko lielākus drošības pasākumus, bet arī paši gājiena organizatori nolīguši papildu kārtības uzraugus. "Man jāgarantē, ka no gājēju puses provokāciju nebūs. Tāpēc man ir vairāk nekā 70 uzraugi visa gājiena garumā, kuri centīsies provokatorus sazīmēt un izlikt ārā no ierindas," norādīja Krūmiņš.

Jau ziņots, ka kopumā 16.martā plānoti četri pasākumi - biedrības "Daugavas Vanagi Latvijā" Limbažu nodaļa no plkst.11 līdz 13 pieteikusi gājienu. Pēc piemiņas dievkalpojuma Doma baznīcā aptuveni 100 cilvēku dosies gājienā cauri Vecrīgai, lai noliktu ziedus pie Brīvības pieminekļa, godinot latviešu leģionāru piemiņu.

Pērn 16.martā leģionāru gājiena pretinieki atskaņoja skaļu mūziku. Tas atsevišķos gājiena dalībniekos izraisīja dusmas, un radās nekārtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!