Foto: DELFI

Tā dēvēto antifašistu galvenais trumpis šogad bija vācu domubiedru grupa, kuras uzdevums bija reprezentēt fašisma apkarotāju vienotību Eiropā. Aptuveni 20 speciālā autobusā atvestu Austrumvācijas komunistu izgāja kopā ar Josifu Korenu un Aleksandru Gapoņenko centās novērst leģionāru gājienu, svētdien vēsta "TV3" raidījums "Nekā personīga".

Vācu fašisma apkarotāju mērķis bija nokļūt uz Korena rīkoto "Nacisma baltās grāmatas" prezentāciju un satikt vaigu vaigā pa Rīgu maršējošos fašistus. Jau 15.martā "Nekā personīga" Vecrīgā sastapa Josifu Korenu kopā ar vācu komunistiskās antifašistu federācijas Hamburgas pirmorganizācijas vadītāju Kornēliju Kertu. Korenam lieka uzmanība nepatika.

Korena vācu atbalstītāju pamatsastāvs autobusā no Podsdamas izbrauca jau 14.marta pēcpusdienā. Tomēr līdz iecerētajai Baltās grāmatas atvēršanai 15.marta vakarā tā arī nepaspēja. Rīgu cīnītāji sasniedza pašā vakarā. Trīs stundas viņus noturēja Grenctāles robežpunktā, vēl trīs stundas pārbaudīja autobusa tehnisko stāvokli. Vācu antifašisti apmetušies Vecrīgas vidū, viesnīcā "Monte Kristo" un pirms 16.marta mītiņa iestiprinājās ar alu.

Vācu antifašistu grupa pārstāvēja komunistus pārsvarā no bijušās Austrumvācijas pilsētām Podsdamas, Erfurtas un Berslīnes. Līdera lomu bija uzņēmusies jau pieminētā Hamburgas nodaļas vadītāja Kornēlija Kerta. Viņai bija dzelžaina pārliecība, ka Rīgā pa ielām maršē nacisti.

Kerta raidījumam atzina, ka viņa nedomā, ka Kremlis viņas pārstāvēto organizāciju izmanto. "Vācijā mēs vienmēr esam ielās. Vācijā arī mums ir problēma ar fašistu šūniņu. Cilvēki, kas vēlas pārrakstīt vēsturi".

Arī par Ukrainu vācu kreisajiem ir īpašs viedoklis. Tas bija pietuvināts Kremļa sludinātam. Nākamajā rītā vācieši modās agri un bija kaujai gatavi. Bija sagatavoti plakāti, un nacistu nobendēto cilvēku fotogrāfijas. Kristīnai no Erfurtas ir lieliskas atmiņas par pionieru nometnē pavadīto laiku padomju Lietuvā, Kauņā.

Pusdesmitos sākas gājiens. Taču dodas nevis Brīvības pieminekļa vai Doma laukuma, bet Daugavas virzienā. Pēc nelielas maldīšanās Vācijas komunisti beidzot atraduši ceļu uz Doma laukumu.

Doma laukumā policija viņiem ierāda vietu pie Latvijas Radio, taču protestētājus tas neapmierina. Viņi grib satikt nacistus. Cauri policistu ķēdei izdevās izšmaukt dažiem latviešiem, kas centās vāciešiem izskaidrot, ka 21.gadsimta fašists ir Vladimirs Putins. Skaidrojums neizdevās. Bijusī pioniere no Erfurtes Katrīna Krievijai palikusi uzticīga joprojām. Ik pa brīdim vācieši centās policistus apšmaukt un piekļūt leģionāriem vai vismaz kādam, kas izskatās pēc fašista, vēsta "Nekā personīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!