Foto: AP/Scanpix

Rīgas pašvaldība ir iepazinusies ar biedrības "Antiglobālisti" ieceri šovasar plānotā Eiropraida laikā sarīkot pasākumu Vērmanes dārzā, tomēr pie pieteikuma vērtēšanas pašvaldība nemaz neķersies, jo tajā iecerēta pretlikumīga aģitācija. Pašvaldība par šādu lēmumu informējusi pasākuma pieteicējus.

Kā paskaidroja Rīgas domes pārstāvis Uģis Vidauskis, likums "Par sapulcēm un gājieniem" aizliedz popularizēt ar likumu aizliegtas darbības un reklamēt alkohola vai tabakas izstrādājumus, tādēļ biedrības pasākuma Vērmanes dārzā pieteikums, kurā kā mērķis norādīts "popularizēt smēķēšanu, alkohola un narkotiku lietošanu, neveselīgu pārtiku un dzīvesveidu, seksuālas novirzes un dažādas perversijas, kā arī citas dīvainas lietas", netiks izskatīts.

"Likums ironiju nesaprot," uzsvēra Vidauskis. Viņš arī skaidroja, ka biedrība publiskajā telpā nav noliegusi, ka tās pasākumi pieteikti ar mērķi nepieļaut Eiropraida norisi Vērmanes dārzā. Pašvaldība uzskata, ka šāda pulcēšanās tiesību izmantošana neatbilst pulcēšanās brīvības jēgai un būtībai un līdz ar to nevar baudīt likuma aizsardzību. Pašvaldība aicina biedrības pārstāvjus turpmāk izvēlēties tiesiskus un saprātīgus paņēmienus sava viedokļa paušanai.

Savukārt otru biedrības pieteikto pasākumu 11.novembra krastmalā ar mērķi "popularizēt ģimenes vērtības" pašvaldība aicina pārskatīt, jo tā rīkošanai būtu nepieciešami nesamērīgi satiksmes ierobežojumi. Likums nosaka, ka pulcēšanās vieta vai gājiena maršruts jāizraugās tā, lai pēc iespējas mazāk traucētu transporta un gājēju kustību, informēja Vidauskis.

Kā ziņots, Rīgas domē 20.jūnijā lesbiešu, geju, biseksuāļu un viņu draugu apvienība "Mozaīka" no plkst.13 līdz plkst.18.30 pieteikusi gājienu un sapulci pie Vērmanes dārza.

Gājiens pieteikts maršrutā Vērmanes dārzs-Tērbatas iela-Bruņinieku iela-Brīvības iela-Brīvības bulvāris-Vērmanes dārzs un sapulce - Vērmanes dārzā. Kā pasākuma mērķis minēts "veicināt sabiedrības izpratni par cilvēktiesībām, dažādību, seksualitāti, dzimuma identitāti un ar to saistītiem jautājumiem un informēt par lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) cilvēku tiesisko stāvokli Latvijā, pieprasīt grozījumu izdarīšanu normatīvajos aktos, kas nodrošinātu visu cilvēku neatkarīgi no viņu piederības kādai sabiedrības grupai vienlīdzīgas tiesības dažādās dzīves jomās, kā arī svinēt daudzveidību un demokrātiju". Plānotais dalībnieku skaits ir 2000 personu.

Pirms šī pieteikuma minētajā datumā un laikā domē saņemti vēl divu pasākumu pieteikumi no biedrības "Antiglobālisti". Biedrība 20.jūnijā un 21.jūnijā no plkst.9 līdz plkst.21 Rīgā, 11.novembra krastmalā starp Vanšu tiltu un Akmens tiltu, pieteikusi sapulci, gājienu un piketu ar mērķi "popularizēt ģimenes vērtības". Kā plānotais dalībnieku skaits norādīts 50.

Tāpat šī biedrība pieteikusi pasākumu laikā no 13.jūnija līdz 21.jūnijam - katru dienu no plkst.9 līdz plkst.21 Rīgā, Vērmanes dārzā, kur "Antiglobālisti" vēlas rīkot sapulci, gājienu un piketu, minot ironisku mērķi "popularizēt smēķēšanu, alkohola un narkotiku lietošanu, neveselīgu pārtiku un dzīvesveidu, seksuālas novirzes un dažādas perversijas, kā arī citas dīvainas lietas". Arī šim pasākumam dalībnieku skaits norādīts 50.

Domes pārstāvis Vidauskis skaidro, ka šajā situācijā pašvaldība vērsusies Tieslietu ministrijā, lai lūgtu skaidrojumu, kā pašvaldībai rīkoties situācijā, kad ir skaidrs, ka konkrēts pasākums likuma noteiktajā kārtībā pašvaldībā laicīgi pieteikts ar mērķi nepieļaut citu - šajā gadījumā "Antiglobālisti" nevēlas pieļaut praida, ko pieteikusi "Mozaīka", - norisi. Attiecīgais likums aizliedz ar jaunu pasākumu ierobežot kādu iepriekš pieteiktu pasākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!