Foto: LETA
Par sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" nesankcionētām pārrunām par valdības koalīcijas izveidošanu no tās trešdien izslēgts partijas valdes loceklis Armands Strazds, portālu "Delfi" informēja "Saskaņā".

Šāds lēmums trešdien pieņemts "Saskaņas" valdes sēdē. Ar pieprasījumu izslēgt Strazdu no partijas "Saskaņa" pie tās valdes priekšsēdētāja Jāņa Urbanoviča šonedēļ vērsās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) priekšsēdētājs un Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Urbanovičs portālam "Delfi" pirmdien atzinis, ka jau iepriekš valde bija saņēmusi "šādus signālus" par Strazda rīcību, tāpēc viņam stingri aizliegts risināt jebkādas sarunas par koalīcijas izveidi, jo apvienības valdes pilnvarotie sarunu vedēji ir Ušakovs un Urbanovičs. "Man ļoti žēl, bet mums būs par to jālemj, jo tas ir ļoti nopietns pārkāpumus," sacīja Urbanovičs.

Pats Strazds portālam "Delfi" apgalvoja, ka "tā kā esot valdības veidošanas laiks, viņš kā S valdes loceklis runājis ar draugiem un paziņām citās partijām par iespējām "antineoliberālo" koalīciju, kurā kopā ar SC darbotos arī Zaļo un Zemnieku savienība un Nacionālā apvienība un tai būtu 58 balsis.

To, ka par premjera amatu kandidātu viņš izvirzījis pats sevi, Strazds noraidīja kā baumas, jo sākumā svarīgākas sarunas esot "par substanci", jo, viņaprāt, svarīgākais esot novērst iespēju, ka Latvija nākotnē liberālās ekonomiskas politikas dēļ nonāktu jaunā ekonomiskajā krīzē. Viņš norādīja, ka "mēs to par plānu Q jeb trešo plānu" un par premjera amata kandidātu būtu jādomā tad, kad būtu skaidrība, vai šāda koalīcija būtu iespējama.

Strazds arī norādīja, ka pagaidām SC valde sastāv no četrām daļām, jo līdz kongresam novembrī tajā darbojas paritātes princips un Strazds darbojas partijā "SDP", Strazds uzvēra, ka SDP valdes locekļi viņu pilnvarojuši šādām sarunām. "Tas, kas mani leģitimizēja to darīt, bija tas, ka oficiālie sarunu vedēji atkāpjas no sociāldemokrātiskā kursa," apgalvoja Strazds.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka Strazds vedis sarunas ar vairākiem politiskajiem spēkiem par plašu koalīciju, kurā viņš pats būtu premjers. Par viņa izslēgšanu varētu lemt ne tik daudz aiz bažām, ka kāds šo piedāvājumu varētu uztvert nopietni, bet gan, lai SC nevarētu pārmest dubultspēli koalīcijas veidošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!