Muceniekos ieplānotajam aizturēto ārzemnieku izvietošanas centram "Bundulīši" apkārt tiks uzbūvēts trīs metrus augsts žogs, bet būvniecības laikā, ņemot vērā ciema iedzīvotāju ieteikumus, iespēju robežās netiks izcirsti koki.

Tāpat no ārpuses nebūs redzamas arī centra dzeloņstieples, bet centra teritorijā uzturēsies robežsargi, informējot par centra būvniecību, otrdien žurnālistiem skaidroja Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane, Nodrošinājuma valsts aģentūras Nekustamo īpašumu nodaļas vadītājs Jānis Ungurs un Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Dienesta organizācijas pārvaldes priekšnieks Mariks Petrušins.

Amatpersonas vairākkārt uzsvēra, ka plānotā būve nebūs cietums.

"Gribu apgāzt stereotipu, ka valdība nav skatījusies citas ēkas, kur varētu šādu centru būvēt. Apsekojām 13 dažādas ēkas vairākos valsts reģionos. Piemēram, skolas un bērnudārzus, kuru telpas varētu pielāgot centra vajadzībām. Skatījāmies iespējas, taču tie argumenti, ka Muceniekiem tuvumā ir Rīgā, nebija maznozīmīgi," skaidroja Pētersone-Godmane, piebilzdama, ka teritorija, kurā centrs tiks būvēts, jau vairākus gadus atrodas ministrijas valdījumā.

Tāpat viņa sacīja, ka amatpersonas ņēmušas vērā iedzīvotāju paustās bažas - sadarbībā ar "Rīgas satiksmi" palielināts autobusa reisu skaits no Rīgas centra.

Savukārt Mucenieku patvērumu meklētāju centrā tiks atvēlēta aptuveni 200 kvadrātmetru liela telpa, kuru varēs izmantot ciema iedzīvotāju vajadzībām, piemēram, bibliotēkai vai aktu zālei.

Jau ziņots, ka valdība 26. janvārī piešķīra 3,1 miljonu eiro Iekšlietu ministrijai, lai varētu segt izdevumus saistībā ar Mucenieku patvēruma meklētāju izmitināšanas centra paplašināšanu.

Nesen Nodrošinājuma valsts aģentūra sarunu procedūras rezultātā noteica, ka aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centra divu korpusu un katlumājas pārbūvi par 1 840 000 eiro veiks uzņēmums "Skonto būve", savukārt nekustamā īpašuma "Bundulīši", kurā atradīsies patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs un vietējiem iedzīvotājiem paredzēts multifunkcionālais centrs, pārbūvi par 1 575 027 veiks uzņēmums "Arčers".

Nekustamais īpašums "Bundulīši" sastāv no zemes un uz tās esošas dzīvojamās mājas jaunbūves ar kopējo platību 1908 kvadrātmetri. Tas atrodas blakus patvēruma meklētāju izmitināšanas centram "Mucenieki".

Tikmēr Mucenieku ciemata iedzīvotāji un biedrība "Attīstības centrs "Mucenieki"" valsts augstākajām amatpersonām nosūtījuši vēstuli, kurā pauž bažas par to, ka līdz ar šāda centra izveidošanu Mucenieki pārvērtīsies par bēgļu ciematu. Iedzīvotāji bija devuši šim objektam savu nosaukumu - "cietums" - un ir kategoriski pret šāda objekta būvēšanu 30 metru attālumā no dzīvojamām mājām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!