Izglītības satura un eksaminācijas centrs (ISEC) īpaši izvērtēs aptuveni 10 Latvijas skolu centralizēto eksāmenu darbus un pārbaudījumu novērotāju rīcību, jo šajās skolās ir pamatotas aizdomas par pārbaudījumu masveida norakstīšanu veselu klašu līmenī. ISEC vadītājs Māris Krastiņš informēja, ka dažās no šīm skolām norakstīšana notikusi ne tikai vienā pārbaudījumā, bet pat vairākos.
Tas liecinot, ka eksāmena novērotāji un skolas vadība nav nevainojami pildījusi savus pienākumus. ISEC līdz apelācijas sūdzību iesniegšanas termiņa beigām izvērtēs visus iespējamos norakstīšanas gadījumus, pēc tam informēs atteicīgās izglītības pārvaldes, pašvaldību un skolas vadību.

Ja atklāsies, ka kādā skolā eksāmenu norakstīšana bijusi masveida, nākamgad šajā skolā centralizētais eksāmens netiks rīkots, jo nav nekādas pārliecības par pārbaudījumu norises korektumu, stāstīja Krastiņš. Par skolas vadības atbilstību amatam būs jālemj pašvaldībām un izglītības pārvaldēm.

Kopumā visvairāk norakstīšanas gadījumu (vienādas netipiskas kļūdas un līdzīgi) bijuši angļu valodas eksāmenā - konstatēti 700 līdz 900 gadījumu. Aptuveni 100 šādu gadījumu bijuši latviešu valodā, matemātikā, fizikā un citos priekšmetos.

Krastiņš pavēstīja - ja pierādīsies norakstīšanas fakts, ko neesot grūti konstatēt, skolēniem samazinās eksāmena darba atzīmi. ISEC dažos norakstīšanas gadījumos var konstatēt, kurš skolēns ir kļūdainā darba autors un pagaidām tiek diskutēts - vai samazināt arī šim skolēnam darba novērtējumu. Pagaidām izskatoties, ka vērtējums darba autoram netiks samazināts.

Šajā mācību gadā centralizētie eksāmeni noritējuši bez īpašiem starpgadījumiem - atšķirībā no citiem gadiem nav konstatēta uzdevumu materiālu noplūde tirgū. Iecerēts, ka līdz 16.jūlijam skolēniem izdos centralizēto eksāmenu sertifikātus un pēc tam nedēļas laikā viņi varēs iesniegt sūdzības par, viņuprāt, negodīgiem vērtējumiem. Kopā ar sūdzības pieteikumu skolēnam jāiesniedz arī pedagoga paskaidrojums, lai centra darbinieki varētu uzzināt arī skolotāja viedokli par iespējamām kļūdām.

Arī šogad centralizēto eksāmenu darbi netiks atdoti atpakaļ skolēniem. Iepriekšējos gadus skolēni, vecāki un skolotāji pauda sašutumu, ka bērni nevarēs iepazīties ar savu darbu un tajā pieļautajām kļūdām. Pērn skolēni iesniedza tikai 45 apelācijas, bet lielākā ažiotāža bija pirms diviem gadiem, kad gandrīz tūkstotis skolēnu iesniedza pretenzijas par eksāmenu vērtējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!