Foto: DELFI

Valdībai otrdien jāpieņem lēmums par to, vai par 1,6 miljoniem eiro palielināt izmaksas Latvijas dalībai nākamgad Milānā, Itālijā, gaidāmajā starptautiskajā izstādē "World Expo", sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ministre skaidroja, ka Latvijas paviljona būvniecībai papildus nepieciešami 1,6 miljoni eiro, tāpēc valdībai jāpieņem viens no diviem Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotajiem lēmumiem attiecībā uz valsts dalību starptautiskajā izstādē.

Pozitīvais lēmums paredz, ka Latvija piedalīsies izstādē, attiecīgi papildus piešķirot 1,6 miljonus eiro, tiesa, saglabājoties riskam, ka Latvijas paviljons netiek uzbūvēts laikā - līdz nākamā gada maijam. Savukārt negatīvais lēmums paredz atteikties no dalības izstādē, kas nozīmē, ka tiek zaudēti visi iepriekš projektā ieguldītie līdzekļi.

Pēc Reiznieces-Ozolas teiktā, līdz šim ar komandītsabiedrību "Expo 2015" noslēgts 3,3 miljonu eiro vērts līgums par paviljona projektēšanu un pasākumu producēšanu, projekta vadībai atvēlēti 700 000 eiro, bet paviljona būvniecībai - 1,6 miljoni eiro. Pagājušajā nedēļā bez rezultāta noslēdzās EM izsludinātais iepirkums par Latvijas paviljona būvniecību. Lai arī tika saņemti divi piedāvājumi, kas paredzēja paviljonu būvēt par aptuveni sešiem miljoniem eiro, tie tika uzskatīti par pārāk dārgiem.

Ministre uzsvēra, ka būvniecības iepirkums par Latvijas paviljona būvniecību ir kārtējais pierādījums sliktai pārvaldībai. "Būvniecības iepirkums tika atlikts uz pēdējo brīdi, kad ir ierobežotas elastības iespējas un ir grūtības izvēlēties alternatīvus piedāvājums. Rezultātā būvnieki varēja piedāvāt nesamērīgi augstas cenas," teica ekonomikas ministre.

Nedēļas laikā pēc iepirkuma noslēgšanās EM speciālisti apzināja citu būvnieku piedāvājumus, kas izrādījušies vairākas reizes zemāki, nekā piedāvāja iepirkuma dalībnieki. "Sākotnējā koncepcija paredzēja, ka Latvijas paviljons pēc izstādes tiktu arī nogādās Latvijā un uzstādīts atkārtotai izmantošanai. Taču pašreiz prasītais 1,6 miljonu eiro sadārdzinājums neparedz paviljona transportēšanu uz Latviju. Tas nozīmē, ka būs jārēķinās ar vēl papildu izdevumiem," stāstīja ekonomikas ministre.

Reizniece-Ozola pauda uzskatu, ka 7,2 miljoni eiro par Latvijas dalību "World Expo" ir pārāk liela summa. "Situācijā, kad skolotāji iet ielās un veselības aprūpē pietrūkst naudas, sliecos domāt, ka no šī projekta [Latvijas dalības nākamgad gaidāmajā izstādē "World Expo"] ir jāatsakās," sacīja ministre un piebilda, ka galīgo lēmumu šodien jāpieņem valdībai.

Ja valdība nolems, ka Latvija tomēr piedalīsies izstādē, EM šā gada budžeta ietvaros radīs iespēju daļu līdzekļu iegūt no citām programmām, taču daļa būs jāatrod nākamā gada budžeta ietvaros.

"Expo Milano 2015" projekta vadītājs Roberts Stafeckis valdības sēdes pārtraukumā attiecās sniegt komentārus.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!