Foto: LETA

Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas galaziņojuma apstiprināšana ir apdraudēta, pirmdien žurnālistiem atzina komisijas vadītājs Ringolds Balodis (NSL).

Pašlaik ziņojuma apstiprināšana uz laiku atlikta, lai vienotos par politiski un morāli atbildīgo septiņu personu vārdu iekļaušanu ziņojumā.

Balodis klāstīja - pagājušajā nedēļā atsevišķi komisijas locekļi vienojušies izsvītrot vaininieku uzvārdus. Ar šādu priekšlikumu klajā nācis deputāts Ints Dālderis (V).

Taču, atbalstot šādu priekšlikumu un nenorādot politiski un morāli atbildīgās personas vispār, citi deputāti ziņojumu nebūtu parakstījuši, viņš skaidroja. Līdz ar to radies liels risks, ka galaziņojums netiks pieņemts.

"Tauta gaida atbildīgu rīcību, un sabiedrība vēlas skaidru nostāju par atbildīgajiem," viņš uzsvēra.

To, ka ziņojumu bez vainīgo nosaukšanas neparakstītu, žurnālistiem apliecināja deputāts Artuss Kaimiņš (LRA). Pēc viņa teiktā, "Vienotība" un "Saskaņa" "sadodas rokās", lai sargātu savējos, un nedomā par sabiedrības sargāšanu.

"Ja nav uzvārdu, ziņojums ir bezjēdzīgs," viņš teica, piebilstot - "kauns "Vienotībai" un kauns "Saskaņai"".

Balodis minēja, ka "Vienotība" un "Saskaņa" saķēdējusies dīvainā tandēmā. Lai tomēr skaidrotu nepieciešamību uzvārdus norādīt, Balodis plāno tikties ar Nacionālās apvienības un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvjiem.

"Deputātiem, kuri balsos pret uzvārdu svītrošanu, ir jānoliek mandāts un jāpamet Saeimas deputāta krēsls, jo viņi nepārstāv sabiedrības intereses," piebilda Kaimiņš.

Jānorāda, ka ziņojuma apstiprināšanai nepieciešamas septiņu deputātu balsis no kopumā 12 komisijas locekļiem.

Pagaidām atklātu atbalstu uzvārdu iekļaušanai ziņojumā no koalīcijas pārstāvjiem paudis deputāts Kārlis Krēsliņš (NA), kurš uzsvēra, ka šoreiz jautājums nav par politiskajiem spēkiem, bet gan faktiem.

"Vienotības" pārstāvji ir pret uzvārdu norādīšanu, bet neskaidra ir deputātu Ingunas Rībenas (NA), Zentas Tretjakas (S) un Kārļa Seržanta (ZZS) nostāja - pēc aģentūras LETA vēstītā, viņi noliedz vienošanos panākt, lai no komisijas galaziņojuma tiek izslēgti atbildīgo personu vārdi.

Tikmēr Kaimiņš vērtēja, ka "melo visi trīs".

Jau vēstīts, ka galaziņojuma pašreizējā projektā par traģēdiju kā morāli un politiski atbildīgie minēti bijušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), bijušie ekonomikas ministri Artis Kampars (V) un Daniels Pavļuts, bijušie Ekonomikas ministrijas valsts sekretāri Anrijs Matīss (V) un Juris Pūce, kā arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisijas galaziņojuma projektā vērsta uzmanība uz vairākām nepilnībām, tostarp par nenormālu nosaukta situācija, ka jaunajam būvniecības regulējumam nepieciešama virkne uzlabojumu.

Nepilnības atklātas arī būvmateriālu tirgus uzraudzībā un iepirkumu jomā, kur zemākās cenas principa dēļ tiek izslēgta iespēja iegūt kvalitatīvu rezultātu. Tāpat tiek rosināts arī piešķirt pašvaldībām tiesības atteikt ēku būvniecību ētisku apsvērumu dēļ, liecina komisijas galaziņojuma projekts.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija par Latvijas valsts rīcību, izvērtējot 2013. gada 21. novembrī Zolitūdē notikušās traģēdijas cēloņus, un turpmākajām darbībām, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes un pašvaldību darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos, kā arī par darbībām minētās traģēdijas seku novēršanā tika izveidota 2014. gada 11. novembrī uz vienu gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!