Foto: Publicitātes foto
Apdrošināšanas sabiedrība "Ergo" atlīdzinājis zaudējumus 22 600 eiro apmērā pērn nodegušās Siguļu baznīcas restaurētājiem – būvniekiem, kuri savu darbu bija apdrošinājuši, informē "Ergo". Pērn pilnībā nopostīto vēsturisko Siguļu baznīcu atjaunot nav plānots. Dievnamu būvēs Carnikavas centrā, noskaidroja portāls "Delfi".

Aizvadītajā decembrī liesmas pilnībā aprija 280 gadus seno, no koka celto Siguļu dievnamu. Tobrīd baznīcā turpinājās restaurācija, kas īstenota ar Carnikavas novada domes, Ādažu draudzes un privāto ziedotāju atbalstu. Dievnamu bija plānots pilnībā atjaunot līdz Latvijas simtgadei. Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica publiski pauda iespējamību, ka dievnamu kāds aizdedzinājis tīšām.

Siguļu baznīca bija vienīgā koka baznīca, kas saglabājusies Vidzemes piekrastē. Tās būvniecība noslēdzās 1728. gadā. Ēka bija iekļauta Valsts aizsargājamo pieminekļu sarakstā kā Vietējās kultūras vēstures un kultūras piemineklis.

Kā liecina apdrošināšanas sabiedrības "Ergo" sniegtā informācija, pati baznīca nebija apdrošināta, taču būvdarbu veicējs bija apdrošinājis celtniecību, tādējādi 2018. gada aprīlī saņēmis atlīdzību 22 600 eiro apmērā. Summa aprēķināta, izvērtējot ugunsgrēka radītās sekas un līdz ugunsgrēkam paveikto celtniecības darbu apjomu.

Carnikavas novada domē portāls "Delfi" noskaidroja, ka Ādažu evaņģēliski luteriskās draudzes īstenotās Siguļu baznīcas restaurēšanas laikā no 2011. līdz 2014. gadam Carnikavas novada pašvaldība līdzekļus piešķīrusi vairākkārt. Kopumā 70 985,52 eiro. Līdzekļi ieguldīti, jo pašvaldība uzskatījusi par savu pienākumi ieguldīt vietējās nozīmes kultūras pieminekļa atjaunošanā, pauž Carnikavas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Cerbule.

Nauda tika piešķirta, lai nostiprinātu baznīcas sienas, lai atjaunotu jumta virskārtas segumu, uzliekot kārniņu jumtu. Tāpat tika atjaunoti pamatu fragmenti, protezētas sienas daļas pie pamatiem, kas visvairāk pakļautas mitruma iedarbībai. "Netieši pašvaldība no Ādažu evaņģēliski luteriskās draudzes nopirka zemi pretplūdu aizsargdambja būvniecības vajadzībām. Arī šie līdzekļi ieguldīti baznīcas atjaunošanā," sacīja Cerbule. Saistībā ar jaunas baznīcas celtniecību Carnikavā pašvaldība nekādus lēmumus nepieņemšot. Ja tomēr Ādažu evaņģēliski luteriskā draudze un Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas virsvalde lems par celtniecību un izvēlēsies tai vietu, pašvaldība projektu izvērtēs, pauž Cerbule.

Arī Ādažu evaņģēliski luteriskās draudzes padomes priekšniece Inese Laubenbaha portālam "Delfi" apstiprina, ka šobrīd meklē citu vietu baznīcas celtniecībai Carnikavā. Siguļu baznīcu nav plānots atjaunot, jo dievnams atradies nomaļā vietā, kas pieejama galvenokārt ar privātajiem automobiļiem. Cilvēkiem gados uz baznīcu nokļūt bijis sarežģīti. Šobrīd jau tiek izvērtētas divas trīs citas vietas baznīcas celšanai – Carnikavas centrā.

Ugunsgrēka izcelšanās iemesli līdz šim nav noskaidroti. Valsts policijā informē, ka turpina izmeklēt.

Dievkalpojumi Carnikavā dievkalpojumi katra mēneša pirmajā un trešajā svētdienā pulksten 15 turpinās notikt Carnikavas tautas namā "Ozolaine", informē Ādažu evaņģēliski luteriskā draudze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!