Foto: F64

Piektdienas vakarā kādreizējās atturībnieku biedrības namā tagadējā kultūras pilī "Ziemeļblāzma" paredzēts gada vērienīgākais pasākums Latvijas alus ražošanas nozarē - "Alus brālības" rīkotā "Latvijas alus gada balvas lielā alus balle". Pārsteigts par to ir Latvijas Ārstu biedrības vadītājs Pēteris Apinis, kurš to sauc par cinismu.

Ballē paredzēts pulcēt Latvijas aldarus, lai 11 nominācijās apbalvotu izcilākos nozares speciālistus un uzņēmumus. "Alus brālība" Latvijas Alus gada balvas pasniegšanu organizē jau trešo gadu pēc kārtas. Savukārt "Ziemeļblāzma" pagājušā gadsimta sākumā tapusi kā atturībnieku biedrības nams, kuras galvenais postulāts ir dzīve bez jebkāda alkohola lietošanas.

Apinis portālam "Delfi" pauda pārsteigumu, par to, ka jau Gada balvas sportā pasniegšana pērnā gada 27.decembrī kādreizējā atturības biedrības namā sākās ar alkohola glāzi.

"Šķiet, "Latvijas krējums", kas bija sabraucis uz šo pasākumu, tērpušies garās kleitās un smokingos, par Augustu Dombrovski un atturības biedrību neko nebija dzirdējuši, tādēļ malkoja ar lielu kāri. Paldies Dievam, premjers Valdis Dombrovskis pamanīja tieši šo pašu nesakritību un dzēra sulu," atminas Apinis.
 
Viņš norāda, ka mainās laiki un tiem līdzi mainās arī tikumi, tomēr alus balle atturības namā, viņaprāt, ir kas pārmēru cinisks.

Ārstu biedrības vadītājs atgādina, ka atturības biedrības "Ziemeļblāzma" nams ir latviešiem būtisks ne tikai tādēļ, ka ir Vecmīlgrāvja sirds, bet arī tādēļ, ka tā celtniecība lika pamatu Latvijas mecenātisma tradīcijām un vispārnacionālu problēmu risināšanas konceptam. "Augusts Dombrovskis par savu dzīvi ir atstājis gauži daudz pieņēmumu un leģendu, bet aiz viņa palikuši darbi un sakopts Vecmīlgrāvis," skaidro Apinis.

Uzņēmējs un mecenāts mācījis tautiešus atturēties no dzeršanas un veidoja latviešos atziņu, ka atturība ir vērtība.

"Alus balles rīkošana "Ziemeļblāzmā" ir ne tikai necieņa, bet arī ļaunprātīga ņirgāšanās par latvietības vēsturi, par latviešu uzņēmējdarbības un pat kultūras vēsturi," apgalvo Apinis. "Vai ir pozitīvi jāvērtē alus darītāju veikums ekonomikā? Ir jānovērtē. Vai ir alus ražotājiem jāpasniedz balvas? Ir jāpasniedz. Bet tas nav jādara atturības namā, kaut vai aiz cieņas pret savas tautas vēsturi."

"Ziemeļblāzmas" direktore Liene Kubiļus portālam "Delfi" sacīja, ka ar piektdienas vakarā plānotā pasākuma reklāmu publiskajā telpā esot izveidojies pārpratums, proti, tas tiekot asociēts ar tāda veida festivālu, kāds vasarā notiek Vērmanes dārzā. Tā tas pilnīgi noteikti neesot - pasākumā, līdzīgi kā, piemēram, "Gada balvas sportā" pasniegšanas laikā tiekot godināti jomas "izcilnieki", tiekot godināti alus darīšanas nozarē labākie. Pasākumā dalību turklāt arī apstiprinājis zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Kubiļus uzsvēra, ka ar pagājušā gadsimta sākumā pazīstamā atturībnieka un mecenāta Augusta Dombrovska idejiskajiem mantiniekiem - Bezalkohola biedrību - kultūras pils panākusi vienošanos, ka publiskos pasākumos, ko rīko kultūras pils, nekādas alkohola tirgošanas un lietošanas nav. Slēgtos pasākumos gan tiekot pieļauta kāda aperitīva baudīšana. Iepriekšminētais atbilstot arī Dombrovska postulētajai idejai - nekādas alkohola lietošanas publiskos pasākumos.

Vaicāta par to, vai nav saskatāma pretruna starp Dombrovska sludināto atturības ideju un "Latvijas alus gada balvas lielās alus balles" rīkotāju pausto, ka balva tiek pasniegta labākajiem konkrētajā nozarē par "viņu centieniem stiprināt alus nozīmi mūsu kultūrā un tradīcijās", Kubiļus sacīja, ka ar pasākuma rīkotājiem šis jautājums ticis izrunāts un viņi apņēmušies pārskatīt informāciju, kas tiek sniegta sabiedrībai.

Pasākuma rīkotāju preses pārstāve Ketija Fogele portālam "Delfi" sacīja, ka balle ir nozarē nozīmīgs notikums, kas pulcē aldarus un ir svētki jomā strādājošo uzņēmumu darbiniekiem. Bez tam alus ir "mūsu platuma grādu valstu ēšanas kultūras sastāvdaļa". Vaicāta par norises vietas izvēli, viņa sacīja, ka tā nav šķitusi kāda būtiska pretruna. Arī pats Dombrobvskis esot iestājies par veselīgu dzīvesveidu, nevis bijis pret dzeršanu.

Viņa pieļāva, ka pasākuma rīkotāji varētu pārskatīt informāciju, ko sūtīt pēc pasākuma, lai nerastos pārpratumi un sabiedrībā neveidotos priekšstats, ka balvas pasniegšanas pasākums pielīdzināms alus festivālam, kas notiek vasarā.

Pēdējos gados ar Rīgas domes finansiālu atbalstu vērienīgus atjaunošanas darbus piedzīvojusī kultūras pils uzcelta kā 1903.gadā par Mīlgrāvja atturības biedrību "Ziemeļblāzma" pārdēvētās biedrības nams. Atturības biedrības priekštece ir 1902.gadā Mīlgrāvī nodibinātā saviesīgā biedrība. Biedrību dibināšana pagājušā gadsimta sākumā Latvijā ir moderna un tolaik tiek uzskatīts, ka pa kādai biedrībai jābūt katrā apdzīvotā vietā.

Šīs saviesīgās biedrības pārdēvēšanu par atturības biedrību un tās statūtu maiņu rosināja pārliecinātais atturībnieks, kokrūpnieks un mecenāts Augusts Dombrovskis. Viņš arī paziņoja, ka atradis anonīmu labvēli, kas ziedojis līdzekļus biedrības nama celtniecībai, taču tiek atzīts, ka šis anonīmais labvēlis bijis viņš pats. Pils uzcelta 1913.gadā.

Paša Dombrovska kļūšanu par pārliecinātu atturībnieku varētu būt rosinājis tas, ka viņa tēvs lielāko savu par zvejošanu saņemto ienākumu atstājis dažādos krogos un dzertuvēs. Dombrovskis vēlāk ievieš striktus nosacījumus saviem darbiniekiem - viņš tiem iznomā zemi un piešķir būvmateriālus ar izdevīgiem kredīta nosacījumiem dzīvojamās mājas celtniecībai, tomēr vienošanās paredz, ka tad, ja darbinieks nododas dzeršanai, nams viņam tiek atsavināts.

Dombrovska kredo, kas publicēts arī kultūras pils "Ziemeļblāzma" mājas lapā, bijis "Uz skaidru prātu caur zināšanām, uz skaidru prātu caur kultūru, uz skaidru prātu caur veselīgu dzīvesveidu." Šī mērķtiecīgā formula ir kalpojusi kā moto, saglabājot un attīstot kultūras tradīcijas un veicinot radošas inovācijas, teikts mājas lapā.

Kultūras pils "Ziemeļblāzma" ir būtiska kultūras vērtība visai Latvijai. Pēc atjaunošanas tā ir nozīmīgs pilsētas un valsts mēroga kultūras veicināšanas un prezentācijas centrs, pieprasīts tūrisma objekts, moderna vide kultūrvēstures apguvei un iepazīšanai, augstvērtīgas mākslas koncentrācijas vieta un inovatīvu ideju īstenošanas platforma.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) ar sava padomnieka Mareka Gailīša starpniecību "Delfi" apgalvoja, ka alkoholisko dzērienu lietošanas kārtība ir regulēta "Ziemeļblāzmas" vadības izstrādātajā pasākumu norises kārtībā, kuru atbalsta ne tikai Rīgas dome, bet arīdzan "Ziemeļblāzmas" telpās mītošā atturībnieku biedrība, kam dome bez maksas piešķīrusi telpas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!