Foto: stock.xchng
Aprīlī varētu sākt darbu 649 997 euro (456 820 latu) vērtā centralizēta informācijas sistēma ieslodzīto uzskaitei, informācijas analīzei un informācijas apmaiņai ar citām tieslietu iestādēm, portālu "Delfi" informēja Ieslodzījuma vietu pārvaldē (IeVP).

No kopējām projekta izmaksām 85% finansē Norvēģijas valdība, bet 15% Latvijas valsts.

Šādas informācijas sistēmas izveide ir nepieciešama, jo šobrīd Latvijas ieslodzījuma vietu pārvalde visu informāciju dokumentē uz papīra, kas prasa ļoti lielu personāla un tehnisko resursu, bet vienotas datu bāzes trūkums liedz pilnvērtīgi izmantot uzkrāto informāciju, norāda IeVP.

"Piemēram, lai noskaidrotu, vai persona X atrodas ieslodzījuma vietā un tieši kurā, pārvaldes darbiniekam ir telefoniski jāzvana visiem divpadsmit Latvijas cietumiem, lai šo informāciju iegūtu," norāda pārvaldē. Jaunā sistēma ļaus šo informāciju dažu sekunžu laikā noskaidrot vienotajā datu bāzē datorā.

Projekta īstenošanas laikā veikta ieslodzīto uzskaites analīze un izstrādāta atbilstoša informācijas sistēmas programmatūra. Informācijas sistēmas ieviešanas laikā sistēmu instalēs visās ieslodzījuma vietās, kā arī apmācīs aptuveni 200 lietotājus darbam ar šo sistēmu.

Viena no svarīgām aktivitātēm ir arī informācijas drošības un datu kvalitātes pasākumi, tāpēc izstrādāta informācijas sistēmas drošības politika. Sistēmu reģistrēs valsts informācijas sistēmu reģistrā, personu datu apstrādes sistēmas reģistrā, kā arī tiek izstrādāti nepieciešamie tiesību akti un dokumenti sistēmas darbības pilnvērtīgai nodrošināšanai.

Tāpat izstrādās informācijas apmaiņas ieviešanu elektroniskā formātā ar citām iestādēm – Sodu reģistru, Valsts probācijas dienestu, Valsts policiju un iedzīvotāju reģistru. Tehnisko specifikāciju izveidoja SIA "AA Projekts", savukārt programmu izstrādāja A/S "RIX Technologies".

Projekta īstenošana ilga no 2009. gada jūnija un noslēgsies šā gada aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!