Foto: F64

Svētdien aprit 26 gadi kopš Baltijas ceļa – unikālas un mierīgas masu demonstrācijas, kuras laikā vairāk nekā miljons cilvēku sadevās rokās, lai veidotu 600 kilometrus garu cilvēku ķēdi caur trim Baltijas valstīm, vienojot Igauniju, Latviju un Lietuvu centienos pēc brīvības.


1989. gada 23. augustā trīs nācijas pie Baltijas jūras pārsteidza visu pasauli, sadodoties rokās un kopīgi pieprasot Molotova-Ribentropa pakta slepeno papildprotokolu publisko atzīšanu un Baltijas valstu neatkarības atjaunošanu. Vairāk nekā miljons cilvēku sadevās rokās, izveidojot garu ķēdi no Tompea pils pakājes Tallinā līdz Ģedimina torņa pakājei Viļņā, pa ceļam šķērsojot Rīgu un Daugavas upi un radot vienotību trīs valstu centienos pēc brīvības. Baltijas ceļu organizēja visu Baltijas valstu nacionālās kustības: Igaunijas Tautas fronte Rahvarinne, Latvijas Tautas fronte un Lietuvas Reformu kustība Sajūdis.

Baltijas ceļš bija fenomens, kurš parādīja, kā trīs mazas valstis - trīs Baltijas valstis, neskatoties uz nāciju dažādību, radīja starpkultūru garīgo vienotību kā valstu iekšienē, tā arī starp valstīm kopējā mērķa sasniegšanas vārdā - pārvarēt Otrā pasaules kara sekas un iznīcināt totalitāro režīmu. Baltijas ceļš ir vēsturisks simbols, kas dzīvo cilvēces kolektīvajā atmiņā, veicinot sapratni par solidaritātes un vārda brīvības nozīmi un vērtībām.

Nozīmīgākie dokumenti par Baltijas ceļa organizēšanu ir iekļauti UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" starptautiskajā reģistrā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kopīgi sagatavotā nominācijā "Baltijas ceļš - cilvēku ķēde trīs valstu vienotiem centieniem pēc brīvības".

Atsevišķos pasākumos šo notikumu paredzēts pieminēt arī šogad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!