Foto: LETA

Sestdien, 8.augustā, aprit pieci gadi, kopš Rīgas Doma baznīcā par Romas katoļu Baznīcas Rīgas arhidiecēzes arhibīskapu-metropolītu tika ordinēts Zbigņevs Stankevičs.

Arhibīskapa-metropolīta tituls nozīmē, ka bīskaps vada ne tikai viņam uzticēto bīskapiju, bet ir arī priekšstāvis metropolijai jeb baznīcas provincei, ko veido vairākas bīskapijas. Tā Rīgas metropolijā, kas dibināta ar pāvesta Pija XI 1938.gada 8.maija bullu "Plurimum Sane", ir četras bīskapijas - Rīgas arhibīskapija, Liepājas bīskapija, Rēzeknes-Aglonas bīskapija un Jelgavas bīskapija. Bīskapam, kas tulkojumā no grieķu valodas nozīmē priekšstāvis, sargs, apgādnieks, ir garīga un administratīva atbildība par tam uzticēto vietējo Baznīcu, kas pastāv noteiktā teritorijā. Bīskapus, tostarp arhibīskapus, izvēlas un ieceļ Romas pāvests, kuram bīskapi arī ir tieši pakļauti.

Svinīgo dievkalpojumu jeb Svēto Misi, kuras laikā Stankevičs tika ordinēts par bīskapu, vadīja kardināls Jānis Pujats, piedaloties toreizējam Svētā Krēsla pārstāvim - Apustuliskajam nuncijam Latvijā - arhibīskapam Luidži Bonacci, kā arī vairākiem Latvijas un kaimiņvalstu bīskapiem

Iepriekšējais arhibīskaps - kardināls Pujats, par arhibīskapu-metropolītu tika ordinēts 1991.gada 8.maijā, kad pāvests Jānis Pāvils II atjaunoja Rīgas arhidiecēzes hierarhisko vadību.

Pēc Reformācijas Latvijas teritorijā esošās bīskapijas tika iekļautas Moģilevas (ar bīskapu Sanktpēterburgā) un Žemaitijas (ar bīskapu Kauņā) arhibīskapijās. Senās Rīgas bīskapijas atjaunošana notika 1918.gada septembrī. Savukārt arhibīskapijas statusu tā ieguva 1923.gadā.

Stankeviču par jauno Rīgas arhibīskapu-metropolītu izvēlēja toreizējais pāvests Benedikts XVI, kurš vienlaikus pieņēma kardināla Pujata atlūgumu vecuma ierobežojumu sasniegšanas dēļ. Stankevičs dzimis 1955.gadā Gulbenes rajona Lejasciema pagastā. Pēc studijām Rīgas Politehniskajā institūtā vairākus gadus strādājis inženiera specialitātē.

Atsaucoties Dieva aicinājumam uz priesterību, viņš ieguva teoloģijas maģistra grādu Ļubļinas Katoļu universitātes Teoloģijas fakultātē Polijā un, saņemot priestera svētības, 1996.gadā sāka kalpot kā vikārs Rīgas Sv.Franciska draudzē. Kalpojis arī kā Rīgas Garīgā semināra garīgais tēvs un Rīgas Jēkaba katedrāles vikārs. 2008.gadā viņš ieguva teoloģijas doktora grādu Laterāna pontifikālajā universitātē Romā.

Kopš 2012.gada jūnija Stankevičs ir Pontifikālās kristiešu vienotības veicināšanas padomes loceklis, kopš 2011.gada - Eiropas Kopienas Bīskapu konferenču komisijas loceklis. 

Stankevičs ir Rīgas Metropolijas garīgā semināra profesors, Rīgas Teoloģijas institūta profesors un moderators, kā arī Rīgas Augstākā reliģijas zinātņu institūta profesors un moderators.

Pārvalda poļu, angļu, itāliešu un krievu valodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!