Foto: DELFI
Lai pilnveidotu Rīgas domes saistošo noteikumu kontroli un uzlabotu darbu kvalitāti, plānots likvidēt trīs Rīgas pašvaldības izpilddirekciju Administratīvās inspekcijas un tās apvienot vienā Rīgas domes administrācijas struktūrvienībā - Administratīvajā inspekcijā -, centralizējot to funkciju veikšanu, šodien Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēdē informēja Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzēvičs (GKR).

Radzēvičs un komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais (GKR) inspekciju līdzšinējo darbu vērtēja kritiski, pārmetot ne pārāk lielu darba degsmi. Radzēvičs norādīja, ka administratīvās inspekcijas šobrīd strādā tikai attiecīgo izpilddirekciju darba laikos, bet vairāku pašvaldības saistošo noteikumu kontrole nepieciešama tieši pēc noteiktā darba laika beigām, īpaši piektdienu vakaros, sestdienās un svētdienās.

Radzēvičs arī atzina, ka patlaban izpilddirekcijas ar inspekciju palīdzību kontrolē pašas sevi, kas ir neefektīvi. Piemēram, inspekcijas var saukt pie atbildības privātīpašniekus par teritorijas sakopšanas noteikumu pārkāpumiem, ja iedzīvotājs savā īpašumā nav nopļāvis zāli, tikmēr arī pašvaldības pārraudzībā ir nepļautas teritorijas, par kurām izpilddirekcijas darbinieki izpilddirekcijai var noformēt administratīvo aktu, bet nevar saukt pie atbildības.

Tāpat bieži būtu nepieciešams, lai Administratīvo inspekciju speciālisti agri no rītiem apsekotu dažādas vietas pēc pasākumu norises, lai pārliecinātos, ka tās ir sakoptas, taču tas ir ārpus izpilddirekciju laika, tāpēc inspektori atpūšas, kaut viņi varētu atslogot Rīgas Pašvaldības policijas darbu.

"Vienas izpilddirekcijas ietvaros darbu šādi nevar organizēt, tāpēc šie spēki ir jāapvieno," rezumēja Radzēvičs.

Izpilddirektors norādīja, ka pēdējā pusotra gada laikā administratīvās inspekcijas nav konstatējušas nevienu pārkāpumu, piemēram, par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība, vai kārtību, kādā tiek izvietotas reklāmas izkārtnes un citi informatīvie materiāli. Arī par sabiedriskās kārtības noteikumu pārkāpumiem nav noformēts neviens administratīvais akts. "Vai nu tur tiešām nav neviena pārkāpuma, vai arī inspekcijas to nekontrolē," atzīmēja Radzēvičs.

Ar minēto noteikumu kontroli nodarbojas arī Rīgas Pašvaldības policija, taču Radzēvičs uzsvēra, ka bruņots policists ir daudz dārgāks resurss, ko nosūtīt uz pārkāpuma vietu, lai veiktu izskaidrojošas pārrunas. Ja to atbilstoši savai kompetencei veiktu Administratīvo inspekciju darbinieki, policistu darbu varētu ievērojami atslogot.

Arī Turlais piekrita, ka Administratīvās inspekcijas izpilddirekcijās ir maz redzamas un "efektivitāte stipri apšaubāma, esam par to pārliecinājušies".

Kopumā izpilddirekciju administratīvajās inspekcijās nodarbināti 17 vadītāji, no tiem trīs inspekciju vadītāji, trīs vadītāja vietnieki un 11 inspektori. Inspekciju apvienošanas rezultātā birokrātiskais aparāts tiktu samazināts, galvenokārt uz vadītāju rēķina. Jaunajā Administratīvajā inspekcijā būtu 12 vai 13 darbinieki.

Apkopojot informāciju par pašvaldības saistošo noteikumu kontroles institūcijām, secināts, ka izpilddirekciju administratīvās inspekcijas veic 11 dažādu saistošo noteikumu izpildes kontroli, tomēr Radzēvičs norādīja, ka nereti vieniem noteikumiem norādītas divas un vairāk kontrolējošās institūcijas. Piemēram, situāciju ar graustiem teorētiski jākontrolē būvvaldei, pašvaldības policijai un Administratīvajām inspekcijām, kas noved pie tā, ka "vai nu visi dara visu, vai teorētiski neviens var nedarīt neko", norādīja Rīgas izpilddirektors. Tāpēc reorganizācijas gaitā būtu arī jāvērtē Administratīvās inspekcijas un citu uzraudzības institūciju kompetences robežas.

Kā liecina izpilddirekciju sniegtā informācija par Administratīvo inspekciju darbu, tās koncentrējas gandrīz tikai uz Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumu kontroli, bet pārējo noteikumu ievērošanu kontrolē reti vai nekontrolē vispār.

Rīgas Austrumu izpilddirekcijā par teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumu pārkāpumiem 2012.gadā noformēti 505 administratīvie akti, Pārdaugavas izpilddirekcijā - 1370, Ziemeļu izpilddirekcijā - 3765. Otri biežāk kontrolētie noteikumi ir par Rīgas ielu un laukumu nosaukumu, ēku un dzīvokļu numerācijas norādes kārtību, par ko visu trīs izpilddirekciju administratīvās inspekcijas kopā 2012.gadā noformējušas 85 administratīvos aktus. Par pārējiem noteikumiem gada laikā noformēti pa pāris aktiem, par sešiem noteikumiem inspekcijas gada laikā nav fiksējušas nevienu pārkāpumu.

Līdzīga situācija ir šogad - administratīvās inspekcijas noformējušas vairāk nekā 3200 administratīvo aktu par īpašuma sakopšanu, 17 - par ielu un laukumu nosaukumu, ēku un dzīvokļu numerācijas norādes kārtība, bet šā gada pirmā pusgada laikā nav fiksēts neviens pārkāpums kādā no pārējiem deviņiem noteikumiem, kuru izpilde inspekcijām būtu jākontrolē.

Rīgas pilsētas izpilddirekciju Administratīvās inspekcijas norādītas kā viena no kontrolējošām institūcijām kopumā 11 Rīgas domes saistošo noteikumu kontrolē - par Rīgas pilsētas hidrogrāfiskā tīkla lietošanas un uzturēšanas noteikumiem, par alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības īpašu kārtību izbraukuma tirdzniecībā sabiedrisko pasākumu norises vietās, par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība, par teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumiem, par sabiedriskās kārtības noteikumiem, par reklāmu izkārtņu un citu informatīvo materiālu izvietošanas kārtību, par Rīgas ūdensvada un kanalizācijas tīklu un būvju ekspluatācijas, lietošanas un aizsardzības noteikumiem, būvniecības atkritumu apsaimniekošanas noteikumiem, Juglas ezera apsaimniekošanas noteikumiem, ielu un laukumu nosaukumu, ēku un dzīvokļu numerācijas norādes kārtību, kā arī par Rīgas iekškvartālu teritoriju aizsardzības noteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!