Foto: DELFI
Saeimas ceturtdien apstiprināja jauno Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) sastāvu.

Deputāti piecos vakantajos NEPLP amatos apstiprināja piecus Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas izvirzītos kandidātus -  filmu un raidījumu studijas "Mistrus Media" vadītāju Gintu Grūbi, "Turības" Komunikācijas zinātņu katedras vadītāju Aināru Dimantu, "Latvijas Vēstneša" portāla nozares redaktori Aiju Duļevsku-Cālīti, SIA "Vesta LK" mārketinga un sabiedrisko attiecību projektu vadītāju Daini Mjartānu un Anša Epnera filmu studijas "AVE" producentu, operatoru un režisoru Ivaru Zviedri.

Par Dimanta un Mjartāna kandidatūrām balsoja 55 deputāti, par Duļevsku - Cālīti un Grūbi  nobalsoja 56 deputāti,  bet Zviedra kandidatūru atbalstīja 60 tautas kalpi.

Kandidātus atlasījušās Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) deputātiem skaidroja, ka komisijas deputāti izraudzījās ne tikai profesionāli spēcīgus kandidātus, bet arī vērtēja, kā viņi varēs strādāt komandā, kāds būs viņu pienesums un ieguldījums padomes darbā. Viņa uzsvēra, ka komisijas izraudzīti pieci padomes locekļu amata kandidāti ir sabalansēta komanda, un aicināja uzticēties komisijas izvēlei.

Opozīcijas pārstāvis Boriss Cilēvičs (SC) savukārt debatēs apgalvoja, ka NEPLP kandidātus atlasīja tā, lai nodrošinātu savu cilvēku kontroli pār sabiedriskajiem medijiem. "Tiesiskuma un reformu koalīcija rīkojās tā, kā pat oligarhi nevarēja atļauties," sašutumu pauda Cilēvičs.

Video: www.nra.lv:

Jau ziņots, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija nolēma piedāvāt parlamentam tikai piecas kandidatūras, un deputātu teiktais liecināja, ka pašreizējiem NEPLP locekļiem izredžu atkārtoti nonākt padomē faktiski nav.

Sākotnēji uz vietu padomē pretendēja 41 cilvēks, bet pēc Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas lēmuma uz otro padomes locekļu amata kandidātu izvērtēšanas kārtu tika izvēlēti 17 kandidāti.

Bez minētajiem pieciem kandidātiem otrajā kārtā iekļuva arī Latvijas Radioteātra vadītāja Māra Eglīte, Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas lektors Aleksandrs Mirlins, LU Sociālo zinātņu fakultātes lektors Rolands Tjarve, Eiropas Padomes Mediju un jauno saziņu pakalpojumu saskaņošanas komitejas priekšsēdētājs un kultūras ministres ārštata padomnieks Andris Mellakauls, Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra un audiovizuālās mākslas katedras profesors Pēteris Krilovs, starptautisku projektu vadītāja un konsultante Rita Našeniece, žurnāla "Ir.lv" žurnāliste Anita Brauna, Elektronisko komunikāciju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ilmārs Muula, Latvijas Televīzijas žurnāliste Ilze Strenga, NEPLP pašreizējā priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece, pašreizējais NEPLP loceklis Sergejs Kārītis un NEPLP jurists Andris Ķēniņš.

Tiesa, Brauna un Krilovs  savas kandidatūras jau ir atsaukuši.

Nolikums paredz, ka kandidātiem uz NEPLP ir jābūt augstākajai izglītībai, vismaz piecus gadus ilgai profesionālai vai akadēmiskai pieredzei plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā un labai reputācijai.

Esošā NEPLP ir ievēlēta 2007.gadā. Padomi vada Ābrams Kleckins, tajā darbojas Dace Buceniece, Dzintra Geka, Sergejs Kārītis, Imants Skrastiņš un Ingrīda Brigita Stroda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!