Foto: LETA

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra „Latvijas Infektoloģijas centrs” (LIC) laboratorijā apstiprināts pirmais saslimšanas gadījums ar gripu šajā sezonā, portālu „Delfi” informēja slimnīcas preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Mediķi uzskata, ka pirmais laboratoriski apstiprinātais gadījums ir ievesta gripa, jo paciente bija devusies ceļojumā uz Ķīnu, kur īsi pirms ceļojuma beigām viņai pasliktinājusies veselība, bijusi slikta pašsajūta. Atgriežoties Latvijā, tika meklēta mediķu palīdzība, un paciente tika uzņemta LIC.

Infektologi pacientes slimības izpausmes klīnisko ainu vērtēja kā tipisku gripai. Laboratoriski pārbaudot no pacienta ņemtos izmeklējamo materiālu paraugus, tika apstiprināta diagnoze - gripa. Infekciju izraisījis A tipa gripas vīruss.

Gripa ir viena no lipīgākajām infekcijas slimībām, kas var izraisīt dažādas komplikācijas. Starptautiskā mediķu pieredze apstiprina, ka vakcinācija ir efektīvākais veids, kā pasargāt sevi no inficēšanās ar gripas vīrusu. Radot vakcīnu, zinātnieki un mediķi precīzi aprēķina, kādai ir jābūt vakcīnai, lai pacientu - kā bērnu, tā pieaugušo, pasargātu no saslimšanas.

Īpaši svarīgi vakcināciju veikt riska grupu pacientiem, t.i., personām ar hroniskām plaušu, kardiovaskulārām, vielmaiņas, nieru slimībām, personām ar imūndeficītu, pacientiem, kuri saņem imūnsupresīvu terapiju; bērniem vecumā līdz 18 gadiem, kuri ilgstoši saņem terapiju ar ac.acetylsalicylicum, kā arī grūtniecēm un bērniem (no 6 - 23 mēnešiem), un personām vecākām par 65 gadiem.

Stacionārs ir saņēmis vakcīnas pret sezonālo gripu un uzsācis iedzīvotāju potēšanu.

LIC galvenā ārste, profesore Baiba Rozentāle informē, ka ir saņemta gripas vakcīna 2012.-2013.gada sezonai. Tā ir atbilstoša Pasaules veselības organizācijas (PVO) prognozētajiem sezonālās gripas vīrusiem, kas šai gripas sezonā cirkulēs Ziemeļu puslodē. Salīdzinot ar iepriekšējās gripas sezonas vakcīnas sastāvu, kā liecina jaunās vakcīnas anotācija, tajā iekļauti jauni vīrusa celmi - H3N2 un jauns celms no B/Yamagata līnijas. Vakcīnas sastāvā ir arī H1N1 pandēmiskais celms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!