Foto: DELFI

Pēc Rīgas domes paziņojuma par ieceri nākamgad noteikt galvaspilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem 50% atlaidi sabiedriskā transporta biļetēm, arī AS "Pasažieru vilciens", kurš ievieš iespēju Rīgas robežās par braucienu samaksāt ar "e-talonu", izvērtēs atlaižu piemērošanu rīdziniekiem vilcienos.

"Pasažieru vilciena" pārstāve Jana Priedniece portālam "Delfi" sacīja, ka uzņēmums izvērtēs iespēju piemērot atlaidi braucieniem vilcienos Rīgas robežās. Viņa atgādināja, ka no 1.oktobra vilcienos, izmantojot personalizēto "e-talonu", varēs braukt iedzīvotāji, kuriem Rīgas dome piešķīra atlaides, - pensionāri, skolēni un citi. Savukārt citi ar parastu "e-talonu" par braucienu vilcienā varēs samaksāt no 1.novembra.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) portālam "Delfi" pastāstīja, ka saskaņā ar pašvaldības un "Pasažieru vilciena" līgumu, dome maksās pārvadātājam kompensāciju par noteikto pasažieru skaitu, un jau šogad tam ir paredzēta nauda budžetā. Arī nākamgad dome gatava maksāt par rīdzinieku braukšanu vilcienos, un, ja "Pasažieru vilciens" noteiks tādas pašas atlaides galvaspilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem kā Rīgas sabiedriskajā transportā, pašvaldība segs šo starpību.

Nākamgad pašvaldība arī varētu izvērtēt iespēju noteikt rīdziniekiem atlaides "Rīgas satiksmes" autostāvvietu izmantošanai. Taču vispirms jāievieš atlaides sabiedriskajā transportā, jāpieņem attiecīgie saistošie noteikumi un jāpārliecinās, ka šī sistēma strādā, norādīja Ameriks.

Tikmēr "Rīgas satiksme" skaidro, ka plāno arī sekot līdzi "rīdzinieku kartēm" un neļaut "šmaukties". Uzņēmuma runasvīrs Viktors Zaķis portālam "Delfi" stāstīja, ka personalizētā rīdzinieka "e-talona" izveidošanai iedzīvotājiem būs jādodas uz kādu "Rīgas satiksmes" klientu apkalpošanas centru un jāuzrāda personas apliecinošu dokumentu. Uzņēmums varēs, izmantojot savas tiešsaistes datu bāzes, pārliecināts, vai persona ir deklarēta galvaspilsētā, un izsniegt personalizēto "e-talonu".

Ik pa laikam plānots pārbaudīt datu bāzes, un, ja cilvēks pēc tam deklarējies ārpus Rīgas, viņa "rīdzinieku karti" bloķēs un atlaides izmantot vairs nevarēs. Zaķis arī noliedza, ka jauno sistēmu ar pilnu braukšanas maksu nerīdziniekiem varētu apiet. Viņš uzsvēra, ka personalizēto "e-talonu" drīkst izmantot tikai tā īpašnieks, un, ja to lieto kāds cits, kontrolieriem aizdomu gadījumā ir tiesības prasīt personas apliecinošu dokumentu un arī bloķēt "e-talonu".

Jau ziņots,  Rīga plāno no 1.janvāra mainīt sabiedriskā transporta biļešu cenas - rīdziniekiem biļetēm piemēros 50% atlaidi un tās maksās 42 santīmus jeb 60 eiro centus, bet pilsētas viesiem un tiem, kas nav deklarējušies galvaspilsētā, - 84 santīmus jeb 1,2 eiro. Izmaiņas neattieksies uz skolēniem un profesionālo skolu audzēkņiem, kuri sabiedrisko transportu jau izmanto par brīvu.

Mainīsies arī mēneša braukšanas biļešu cenas. Pašlaik mēneša biļete vienam transportam maksā 29,1 latu, diviem - 35,6 latus, trīs transportiem - 45,9 latus. No 1.janvāra ieviesīs vienotu mēneša biļeti visiem transporta veidiem, kas maksās 29,1 latu.

Šādi Rīga cer veicināt deklarēšanos galvaspilsētā. Pašlaik Rīgā dzīvojot aptuveni 100 000 nedeklarēto iedzīvotāju, ja viņi deklarētos galvaspilsētā, pašvaldības ieņēmumi  varētu pieaugt par 25%. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!