Foto: stock.xchng
Iedzīvotāji uzskata, ka mūsdienīgums, uzticamība un draudzīgums ir trīs pamatīpašības, kurām ir jāpiemīt labai augstskolai, atklāj Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) un pētījuma centra SKDS kopīgi veiktā pētījuma rezultāti.

Savukārt augstskolas prasīgumu studenti sāk novērtēt ar gadiem, kad studijās gūtās zināšanas ir jāsāk pielietot darba praksē.

Lai gan visu Latvijas iedzīvotāju vidū svarīgākā labas augstskolas īpašība ir mūsdienīgums (52%), tomēr esošie un topošie studenti par tādu uzskata uzticamību un stabilitāti (67%). Atšķirīgs ir arī augstskolas draudzīguma vērtējums. Tikai 18% vecāku uzskata, ka studijām ir jābūt atvērtām un draudzīgām, lai gan 45% topošie bakalaura studenti tieši tādu vēlētos redzēt labu augstskolu. Taču visās aptaujāto grupās labai augstskolai ir jābūt arī inovatīvai un prestižai.

Atšķirības vērojamas augstskolas prasīguma vērtējumā. Topošie bakalaura studenti labprāt studētu augstskolā, kurā prasības pret studijām ir zemas (17%), lai gan topošie maģistri jau sliecas uzskatīt, ka laba augstskola bez prasīguma nav iedomājuma (27%). Vēl vairāk prasīguma nozīmīgumu izceļ topošo un esošo studentu vecāki, kas, visticamāk, paši pirms vairākiem gadiem ir bijuši studenti, bet tagad izjūt studijās gūto zināšanu pielietošanas priekšrocības reālā darba tirgū. Viņu vidū prasīgumu kā labas augstskolas svarīgu īpašību atzīst jau 40% aptaujāto.

RSU rektors, profesors Jānis Gardovskis norāda: "Jaunieši ir pragmātiski un optimistiski. Viņi vēlas iegūt turpmākajai dzīvei noderīgas un dziļas zināšanas un prasmes, kas bieži sasniedzams ar prasīgumu pret sevi. Tāpēc augstskolām ir jāspēj piedāvāt laika garam atbilstošas studiju programmas, attīstītas studiju bāzes, pētnieciskās institūcijas, ārvalstu pasniedzējus un apmaiņas programmas. To jaunieši saprot ar mūsdienīgu universitāti."

Kopumā aptaujā piedalījās vairāk nekā 7000 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 17 līdz 64 gadiem, to vidū, vairāk nekā 1000 topošo bakalaura un 1000 topošo maģistratūras studentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!