Populārāko politisko organizāciju galvgalī atgriezusies apvienība "Saskaņas centrs" (SC) - ja vēlēšanas būtu notikušas šajā nedēļas nogalē, par to balsotu 16% balsstiesīgo, liecina pētījumu aģentūras "GfK" veiktā aptauja.

Kā vēsta LNT raidījums "Top 10", par līdzšinējo līderi, apvienību "Vienotība" balsotu 15,7%, bet Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) baudītu 7,4% vēlētāju uzticību.

2,5% vēlētāju balsotu par apvienību "Par cilvēka tiesībām vienota Latvijā", tikpat daudz atbalstītāju būtu arī "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, Tautas partiju atbalstītu 2,1% vēlētāju, partijai LPP/LC priekšroku dotu 1,5% vēlētāju, par "Visu Latvijai" savu balsi atdotu 1%, bet sarakstu noslēdz sociāldemokrāti, par kuriem balsotu tikai 0,5% balsstiesīgo.

Līdzīgi kā pirms pāris nedēļām šajā nedēļas nogalē vēlēšanās piedalītos 70% balsotāju, bet 30% uz iecirkņiem nedotos.

Iespējamo premjera amata kandidāti pusmēneša laikā ir zaudējuši reitinga punktus. Pret Aivaru Lembergu, kurš joprojām ir līderu augšgalā, pozitīva attieksme ir 43% aptaujāto - par 3 procentpunktiem mazāk nekā pirms pusmēneša. Kopš sava labākā reitinga martā, kad Lembergs bija simpātisks 50%, viņš ir zaudējis 7 procentpunktus atbalstītāju.

Joprojām otrs populārākais ir premjers Valdis Dombrovskis, kuru tagad pozitīvi vērtē 40% vēlētāju. Arī viņš pusmēneša laikā zaudējis 4 procentpunktus reitinga, un piedzīvojis 7 procentpunktu kritumu kopš aprīļa beigām, kad viņš bija vienādās pozīcijās ar Aivaru Lembergu. Politiķu trijnieku noslēdz Jānis Urbanovičs, kurš ar 18,4% reitingu piespiedis piekāpties Aināram Šleseram, pret kuru pozitīva attieksme ir 17,1% balsotāju. Urbanovičs pāris nedēļās ir zaudējis vien dažas procentpunkta desmitdaļas, bet kopš gada sākuma savu reitingu ir nemitīgi palielinājis. Šlesers, kurš baudīja 23% vēlētāju pozitīvas attieksmes gan gada sākumā, gan vēl maija sākumā, faktiski ir zaudējis 6 procentpunktus.

Politiķu topu noslēdz Andris Šķēle, pret kuru pozitīvi attiecas 10,3% balsotāju un kurš ir zaudējis 1,5 procentpunktus divu nedēļu laikā.

Aptaujāti tikai 602 balsstiesīgie Latvijas iedzīvotāji. Aptauja veikta, izmantojot nejauši stratificēju jeb daudzpakāpju vispārnacionālu izlasi - aptverti visi reģioni un apdzīvotās vietas tipi, aptaujas gaitā kontrolējot demogrāfisko sadalījumu pēc statistikas pārvaldes datiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!