Foto: LETA
Lai vēl stingrāk ierobežotu ārvalstīs reģistrētu auto izmantošanu, valdība ieviesusi nosacījumu, ka ar šādiem spēkratiem Latvijā varēs braukt 92 dienas gadā.

Ceļu satiksmes likums Latvijas rezidentiem jau aizliedz valsts teritorijā vadīt ārvalstīs pastāvīgi reģistrētu vieglo automobili, atgādina Satiksmes ministrijas pārstāvis Rolands Rumba. Taču likumā ietverta atruna, kas paredz vairākus izņēmumus no šīs kārtības - darbu, mācības -, uz kā pamata "Ceļu satiksmes drošības direkcija" (CSDD) piešķir vai anulē atļauju piedalīties ceļu satiksmē arī ar ārvalstīs reģistrētu vieglo automobili.

Tā rezultātā ceļu satiksmē piedalās ievērojams skaits transportlīdzekļu, kas reģistrēti ārpus Latvijas, skaidro atbildīgā ministrija. Tas radot nevienlīdzīgu attieksmi pret tiem transportlīdzekļu īpašniekiem, kas brauc ar Latvijā reģistrētiem transportlīdzekļiem. Proti, ārvalstīs reģistrēto spēkratu īpašniekiem Latvijā nav jāveic transportlīdzekļa tehniskā apskate, par tiem nav jāveic Latvijas likumos paredzēto nodokļu maksājumi, kā arī ir ļoti sarežģīta procedūra atsevišķu piemēroto naudas sodu piedziņai.

Turpmāk šādus vieglos auto drīkstēs izmantot ne vairāk kā 92 dienas gadā, saglabājot esošos atļaujas saņemšanas termiņus. Pašlaik likums nosaka, ka transportlīdzeklis, kas Latvijā ceļu satiksmē tiek izmantots ilgāk par trim mēnešiem, ir jāreģistrē Latvijā. Valdības atbalstītie Ministru kabineta noteikumu grozījumi attiecinās uz visiem gadījumiem.
Statistika liecina, ka atļauju saņēmēji transportlīdzekļus pamatā reģistrē Lietuvā, Lielbritānijā, Norvēģijā un Igaunijā, informē Rumba.

Noteikts trīs mēnešu pārejas periods - līdz 1.aprīlim - personām, kuras ārvalstīs reģistrētā transportlīdzekļa izmantošanai Latvijā ir saņēmušas atļauju uz trim gadiem. Šo cilvēku pienākums pēc noteikumu spēkā stāšanās būs transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā atzīmēt dienas, kad transportlīdzeklis tiks izmantots Latvijā. Atzīmes varēs veikt elektroniski.

Kopš 2009.gada vidus, kad tika ieviesta prasība iegūt atļauju, lai ārvalstīs reģistrēts auto varētu piedalīties satiksmē Latvijā, CSDD izsniedzis 12,5 šādus dokumentus. No tiem 8,5 tūkstošos gadījumu izsniegtas īstermiņa atļaujas - līdz 14 dienām, bet pārējos - uz ilgāku termiņu, portālu "Delfi" informē CSDD pārstāve Agnese Korbe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!