Foto: DELFI
Šī gada rudenī uz Latvijas bīstamākajiem ceļu posmiem plānots uzstādīt 11 automašīnu ātruma mērīšanas displejus jeb interaktīvās ceļa zīmes, kurām paredzēta autovadītājus disciplinējoša funkcija, arī "melnajos punktos", kā arī izglītības iestāžu tuvumā, informēja pasākuma organizatori.

Lai gan jau vairākus gadus izplatītas un atzinīgi vērtētas Eiropā un ASV, Latvijā šādu ceļa zīmju ieviešana ir salīdzinoši jauna prakse, taču jau tuvākajā nākotnē ar interaktīvo ceļa zīmju palīdzību iecerēts uzlabot satiksmes drošību.

Pagaidām uz Latvijas ceļiem uzstādītas vien piecas interaktīvās ceļa zīmes. Trīs no tām Smiltenē, divas - Pļaviņās. Interaktīvās ceļa zīmes nosacīti pilda radara funkciju, fiksējot autovadītāja braukšanas ātrumu ar mērķi disciplinēt autobraucējus un mudināt ievērot ceļu satiksmes noteikumus. Ceļu infrastruktūras modernizēšana ar jauniem inženiertehniskiem risinājumiem ir viens no veidiem, kā samazināt ceļu satiksmes negadījumu skaitu - pēc Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) pieejamās informācijas, šī gada astoņos mēnešos bojāgājušo autovadītāju skaits ceļu satiksmes negadījumos jau pārsniedzis aizgājušā gada kopējo statistiku.

Smiltenē esošās interaktīvās ceļa zīmes veidotas pēc Eiropā izplatītas prakses - garām braucošais autovadītājs ceļa zīmes displejā redz sava vadītā spēkrata braukšanas ātrumu. Ar smaidošas vai bēdīgas emocijikonas palīdzību zīme signalizē, vai vadītājs ievēro atļauto braukšanas ātrumu. Interaktīvās ceļa zīmes novērtē ne tikai Smiltenes un Pļaviņu iedzīvotāji, bet arī eksperti. Par projekta realizāciju Smiltenē to piegādātājam un uzstādītājam, starptautiskajam inženiertehnisko risinājumu uzņēmumam SIA "Fima", piešķirta Latvijas Būvniecības gada balva nominācijā "Jauna inženierbūve".

"Fima" valdes priekšsēdētājs Jānis Vilmanis norāda, ka pētījumi Londonā, Vācijā un citās Eiropas pilsētās liecina, ka interaktīvajiem ātruma mērīšanas displejiem ir tieša ietekme uz satiksmes negadījumu skaitu - braukšanas ātrums konkrētos ceļu posmos samazinās. Kā liecina Londonā veikts pētījums, interaktīvās ceļa zīmes par 12% samazina auto braucēju skaitu, kuri pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu.

Smiltenes novada domes Saimnieciskās daļas vadītāja Ilze Sausā skaidro, ka pēc interaktīvo ceļa zīmju uzstādīšanas Smiltenē vērojama pozitīva tendence - braukšanas ātrums konkrētajos ceļa posmos ir samazinājies. Iedzīvotāji pat papildus norādīja, ka šādu zīmju uzstādīšana ļoti svarīga būtu pie skolām un bērnudārziem, lai ikdienā vēlreiz atgādinātu par drošu braukšanu, tā sargājot sevi un citus.

Kā ziņots, tuvākajā laikā tiks izsludināts iepirkums par ātruma attēlošanas displeju iegādi un uzstādīšanu, un šoruden tie tiks uzstādīti izvēlētajās vietās, informēja uzņēmumā "Latvijas Valsts ceļi" (LVC).

Displeju un to uzstādīšanas izmaksas noteiks izsoles rezultāts. Izsoles protokols ar pretendentu piedāvātajām cenām būšot publiski pieejams.

Displejus plānots uzstādīt, piemēram, uz Tallinas šosejas Ādažos - pretī Gaujas ielai - virzienā uz Rīgu un pretī Gaujas ielai - virzienā uz Ainažiem, kā arī Salacgrīvā - virzienā no Rīgas. Uz Valmieras šosejas plānots tos izvietot Murjāņos pie sporta internātskolas - virzienā no Rīgas, kā arī šosejas 65,5.kilometrā pie Valmieras ATU. Uz Bauskas šosejas displeju plānots izvietot desmitajā kilometrā pie krustojuma un pagrieziena uz Katlakalnu. Tāpat plānots tos uzstādīt uz Liepājas šosejas, Ulbrokā, kā arī Latgalē - Špoģu centrā pie skolas un Maltā, kā arī uz autoceļa Dobele-Bauska, 13,5.kilometrā pie Brigaderes pamatskolas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!