Foto: DELFI
Virbupes attīrīšanas būvdarbi, kuru laikā upē tika konstatēts mazuta izskalojums, pašlaik ir apturēti, apstiprināja Valsts vides dienesta (VVD) Ventspils reģionālās vides pārvaldes Kontroles daļas vadītāja Anna Adamsone.

Darbus uzdots apturēt līdz brīdim, kad būs veikti neatliekamie pasākumi piesārņojuma ierobežošanai un upes sanācijai. Par darbu veikšanu atbildīgajai personai līdz pirmdienai, 6. jūlijam, jāiesniedz neatliekamo darbu plāns. Kad šie darbi būs veikti, Talsu novada būvvalde varēs lemt par atļauju atsākt upes renovācijas darbus, informēja Adamsone. "Mēs pilnīgi noteikti neesam ieinteresēti, lai darbu apturēšanas dēļ tiktu pazaudēts Eiropas finansējums," piebilda Ventspils reģionālās vides pārvaldes pārstāve.

Pēc reģionālās vides pārvaldes ieskatiem viens no pirmajiem veicamajiem darbiem būtu ar mazutu piesārņoto kalmju sakņu un ūdenszāļu izcelšana un novietošana speciālos konteineros. Piesaistītā konsultantu firma esot atzinusi, ka piesārņojumu ierobežojošās bonas būtu nepieciešams izvietot profesionālāk, nekā tas ir pašlaik. Iespējams, par darbu veikšanu atbildīgās personas varētu vienoties ar konsultantu firmu par efektīvāku piesārņojuma ierobežošanas darbu veikšanu, izmantojot arī citas metodes, piemēram, izkaisot speciālus absorbentus, taču konkrēti veicamie darbi būs atrunāti plānā, kas jāiesniedz atbildīgajai personai, piebilda Adamsone.

Pašlaik situācija Virbupē ir labāka nekā 30. jūnijā - tā šodien pēc vietas apsekošanas atzina Adamsone: "Skats vairs nav tik slikts, kā bija otrdien." Nepastāvot risks, ka piesārņojums varētu nonākt tālāk Abavas upē - to esot apliecinājuši arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāvji. Situācija neesot tik nopietna, lai varētu runāt par būtisku kaitējumu dabai.

1. jūlijā Talsu novada būvvalde saņēma Ventspils reģionālās vides pārvaldes lēmumu, kurā, pamatojoties uz Vides aizsardzības likumu, būvvaldei tika uzdots nekavējoties apturēt būvdarbus. "Tā kā minētais piesārņojuma avots apdraud virszemes ūdeņus [..], pārvalde ir tiesīga uzdot atbildīgai personai veikt neatliekamos pasākumus piesārņojuma ierobežošanai un sākt piesārņotās vietas sanācijas organizēšanu, nosakot veicamās darbības. Līdz neatliekamo pasākumu sākšanai, nepieciešams apturēt ūdensnotekas "Svente" (Virbupīte) renovācijas darbus, norobežot vēsturiskā piesārņojuma vietu, maksimāli novēršot piesārņojuma izplatīšanās iespēju," teikts pārvaldes lēmumā.

Jau ziņots, ka mazuta izskalojums konstatēts 29.jūnija pēcpusdienā Virbu pagasta Virbupē, kas lejtecē tiek saukta arī par Sventi, veicot tās attīrīšanas darbus.

Ūdensnotekas rekonstrukciju Lībagu un Virbu pagastā pasūtījis valsts uzņēmums "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi". Darbi notiek ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstu, un to laikā paredzēta valsts nozīmes ūdensnotekas Sventes renovācija. Rekonstrukcijas darbus veic pilnsabiedrība "Rītupes Melio".

Kā informēja valsts SIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" Kurzemes reģiona meliorācijas nodaļas vadītājs Uldis Mednis, Virbupe tek cauri Jaunpagastam, kur padomju varas gados bijis dzelzceļa pievadceļš, pa kuru transportēti lieli mazuta apjomi. Veicot rakšanas darbus, piesārņojums sācis sūkties no grunts un ieplūdis Virbupē.

Uz notikuma vietu devās VUGD darbinieki, kas mazuta noplūdes ierobežošanai izklāja divas absorbējošas bonas.

Darbu pasūtītāju pārstāvis Uldis Mednis iepriekš norādīja, ka darbu pārtraukšanai nepieciešams rakstisks vides pārvaldes atzinums, jo noslēgtais darbu līgums ir pietiekami strikts - darbi sākti 20. jūnijā un saskaņā ar līgumu būtu jāpabeidz līdz 31.jūlijam, turklāt tie notiek ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai paredzēto finansējumu. Pašlaik gan turpmākā projekta īstenošana ir neskaidra. Līdz šim paveikti apmēram 30% no projektā plānotajiem darbiem. Noslēgtā būvdarbu līguma summa ir ap 45 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!