Foto: LETA

Valsts probācijas dienests (VPD) uzskata, ka notiesāto elektroniskā uzraudzība sevi ir attaisnojusi un kopš 2015.gada šādi valstij izdevies ietaupīt gandrīz pusmiljonu eiro, kas pretējā gadījumā tiktu iztērēti, notiesāto uzturot cietumā.

30.aprīlī noslēdzās elektroniskās uzraudzības sistēmas ieviešanas pilotprojekta posms, kas ar Norvēģijas atbalstu ilga kopš 2015.gada 1.jūlija. VPD vadītājs Mihails Papsujevičs šodien žurnālistiem pastāstīja, ka turpmāk elektroniskā uzraudzība kļūs par valsts iniciatīvu un uz pastāvīgu laiku.

2015.gada 24.augustā tiesa pieņēma pirmo lēmumu par šādas uzraudzības piemērošanu. Uzraudzība kopumā nodrošināta 119 pirms termiņa no cietuma atbrīvotajiem klientiem. 78 personām uzraudzība jau ir beigusies. Kopumā pilotprojekta laikā 93% gadījumos personas sekmīgi uzvedās un izturēja šādu uzraudzību un tikai 6,7% gadījumos tiesai VPD lūdza izvērtēt personas atbilstību par neizciestā soda izpildi.

Visbiežāk notiesātajiem uzraudzība piemērota uz gadu vai arī sešiem mēnešiem. "Jo garāks bija cietumsoda termiņš, jo garāks uzraudzības termiņš," uzsvēra VPD direktors.

Vidējais elektroniskās uzraudzības klients ir 40 gadus vecs vīrietis. Šajā laikā arī sešām sievietēm šāda veida uzraudzība tikusi piemērota. Lielākā daļa šādas uzraudzības klienti bijuši notiesāti par mantiskiem noziegumiem vai narkotiku lietošanu un glabāšanu, taču ir arī tādi, kas saņēmuši sodu par vardarbīgiem noziegumiem.

Lai arī daudziem šķiet, ka elektroniskās uzraudzības laikā pirmstermiņa atbrīvotās personām dzīve šķiet pārāk vienkārša, daudzi klienti ir atzinuši, kad elektroniskās aproces nēsāšanas laikā ikdiena plānota tik skrupulozi kā vēl nekad iepriekš.

VPD aprēķinājusi arī faktiskos ieguvumus, proti, elektroniskās uzraudzības gaitā notiesātie cietumos nav pavadījuši kopumā 42 gadus. Nemaksājot par personas uzturēšanos cietumā, valstij ir izdevies ietaupīt 465 771 eiro. Tikmēr 151 200 eiro izmaksas bija par elektroniskās uzraudzības nodrošināšanu uzraudzībai. 75 no uzraudzītajiem ir atraduši darbu, kas, Papsujeviča vērtējumā, ir labs rādītājs.

Tieslietu ministrija un VPD sākusi darbu pie uzraudzības mērķa grupas paplašināšanas, proti, šādu uzraudzību rosināts piemērot personām, kurām tiesa piemēro īslaicīgu cietumsodu no 15 dienām līdz trīs mēnešiem. Normatīvo aktu grozījumi vēl būs jāatbalsta valdībā.

Latvijas izvēlētais elektroniskās uzraudzības modelis ir viens no sekmīgākajiem un Latvija jau dalās ar pieredzēm ar citām valstīm, kas plāno ieviest šo uzraudzību, apgalvoja VPD vadītājs.

Saskaņā ar Latvijā pastāvošo kārtību, elektroniskās uzraudzības laikā notiesātais savu dzīvesvietu drīkst atstāt tikai tam paredzētajā laikā. Sistēma ļauj kontrolēt, vai notiesātais noteiktā laikā atrodas savā dzīvesvietā. Elektroniskās uzraudzības ilgums var būt līdz 12 mēnešiem.

Elektroniskās uzraudzības laikā pie atbrīvotās personas potītes piestiprināta sprādze raida signālu uztvērējam. Uztvērējs no uzraugāmā dzīvesvietas sūta signālu monitoringa centram, kurā seko līdzi visu raidītāju signāliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!