Foto: DELFI
Latvijā trauksmes cēlāji jeb cilvēki, kuri uzdrošinās publiski norādīt uz kādu valstisku problēmu un noziegumu, vēlāk paši tiek vajāti, otrdien pie tiesas ēkas Abrenes ielā, kur šobrīd tiesā Neo jeb Ilmāru Poikānu, pulcējās pāris aktīvisti, lai pret to protestētu.

Pirmie savus kolēģus žurnālistus pie tiesas ēkas sagaidīja žurnālisti Imants Liepiņš un Leonīds Jākobsons, kuri sanākušos aicināja cienāties ar maizi un ūdeni, pasākumu saucot par pikniku. Vēlāk nelielajai grupiņai pievienojās arī "Delnas" jurists Jānis Geks un viena no protesta organizētājām Kristīna Blumberga, kā arī daži citi interesenti. Liepiņš norādīja, ka piketi ir jāpiesaka nedēļu vai divas iepriekš, tāpēc "mēs, daži cilvēki, kuriem nepatīk tas, kas notiek ar hakeri Neo un viņa tā saucamo tiesvedību, nolēmām uztaisīt tādu akciju, kas nav jāpiesaka, piketa vietā mums ir pikniks".

Piknikā sanākušos vīrieši cienāja ar rupjmaizi, "hakeru sausiņiem" un ūdeni.

Geks sacīja, ka Latvijā pret trauksmes cēlājiem, cilvēkiem, kuri uzdrošinās ziņot par kādu nekārtību vai noziegumu, nereti vēršas pašiem. Piemēram, Neo lietā, kas tika sākta pēc tam, kad Poikāns atklāja nepilnības Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskas deklarēšanās sistēmā, viņš pats nonāca uz apsūdzēto sola. Jurists bažījās, ka cilvēki, baidoties no represijām, arvien mazāk ziņos par pārkāpumiem, tostarp, korupciju.

Tāpēc "Delna" grasās valdībai rosināt veidot darba grupu, lai radītu likumprojektu par trauksmes cēlāju tiesisko aizsardzību.

Liepiņš uzskata, ka Neo vispār nebūtu jātiesā. Viņam piekrita arī Blumberga, kura sacīja, ka notikušajā nav noziedzīgā nodarījuma sastāva, jo vienīgais, ko Poikāns izdarīja, bija norādīšana uz nepilnību VID sistēmā un pat viņš nekādu labumu no tā neguva. Vēl jo vairāk, pēc šī notikuma tika iniciēta sabiedrībai nozīmīga likuma pieņemšana – nolemts publiskot valsts amatpersonu atalgojumu, norādīja Blumberga.

"Kāds būs [lietas] iznākums, to mēs nevaram prognozēt, bet cik es redzēju tiesnesis, tad viņa ir absolūti notēmējusies notiesāt matemātiķi Ilmāru Poikānu ar jebkādiem līdzekļiem," žurnālistiem sacīja Liepiņš. Viņš sacīja, ka šādus secinājumus izdarījis pēc tiesneses Unas Melamedas dažādiem nolēmumiem, arī lēmuma lietu skatīt slēgtā tiesas sēdē. Liepiņš sacīja, ka šī pati tiesnese skata Jākobsona krimināllietu, kurā viņš apsūdzēts par Rīgas mēra Nila Ušakova e-pastu sarakstes publiskošanu, un arī šī lieta tiek izskatīta aiz slēgtām durvīm.

Saistībā ar, viņuprāt, pārkāpumiem Neo lietā, piknika organizētāji grasās vērsties arī Ģenerālprokuratūrā un Tieslietu ministrijā.

Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūra tā dēvēto Neo lietu tiesai nodeva pērn jūlijā. Poikānam apsūdzība celta par ekonomisko un citu ziņu, kuras ir komercnoslēpums, neatļautu iegūšanu savai vai citas personas lietošanai. Viņš apsūdzēts arī par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem, radot būtisku kaitējumu.

Krimināllikums par komercnoslēpuma saturošu ziņu neatļautu iegūšanu un izpaušanu paredz brīvības atņemšanu līdz vienam gadam vai piespiedu darbu, vai naudas sodu. Savukārt par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Apsūdzība uzskata, ka Poikāns, būdams reģistrēts EDS lietotājs un apzinoties piekļūšanas kārtību deklarēšanas sistēmā, 2009.gada jūlijā atklāja VID sistēmas ievainojamību. Tad Poikāns laikā no 2009.gada oktobra līdz 2010.gada februārim pretlikumīgi lejupielādēja datus ar juridisko un fizisko personu datiem.

Poikāns, patvaļīgi piekļūstot VID automatizētajai datu apstrādes sistēmai, esot neatļauti ieguvis arī fizisko personu deklarāciju datus, uzskata apsūdzība. Iegūtie dokumenti saturēja informāciju par darbinieku vārdiem, personas kodiem, ienākumiem un ieturētajiem nodokļiem, adresēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!