Foto: LETA
Nodibinājuma "Riga.lv" sasteigtā veidošana rada aizdomas par partijas "Saskaņas centrs" (SC) valdes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) gatavošanos nākamā gada Eiropas Parlamenta un Saeimas vēlēšanām, uzskata nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) Rīgas domes deputātu frakcijas vadītājas vietnieks Aleksandrs Kiršteins.

"Steiga, funkciju dublēšana, nākotnes finanšu plūsmas prognozes neesamība un izvēlētais finansēšanas modelis, piesaistot Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrību līdzekļus, nedod pārliecību, ka nodibinājuma izveide ir saimnieciska rakstura lēmums," VL-TB/LNNK viedokli aģentūrai LETA pauda partijas Rīgas domes deputātu frakcijas referente Evija Vaikina.

Jau vēstīts, ka VL-TB/LNNK negrasās atbalstīt nodibinājuma "Riga.lv" veidošanu, jo apšauba šāda veidojuma nepieciešamību, saimniecisko pamatotību un tam nepieciešamos līdzekļus.

Deputāts Ģirts Lapiņš (VL-TB/LNNK) norāda, ka Finanšu un administrācijas lietu komitejā jautājums par nodibinājuma izveidošanu šonedēļ tika nodots deputātu balsojumam bez risku novērtēšanas un detalizēta finanšu plāna - deputātiem nav pat aptuveni zināms, cik rīdziniekiem gadā izmaksās šī nodibinājuma administrēšana, laikraksta izdošana un mājaslapas uzturēšana.

Pagaidām zināms vien tas, ka finanšu līdzekļi 25 000 latu apmērā, kurus plānots ieguldīt, izveidojot nodibinājumu, segs tikai iecelto valdes locekļu atalgojumu. Cik vēl daudz naudas būs jāatvēl nodibinājumam "Riga.lv", nav zināms, un bez finanšu plāna nav iespējams izvērtēt lēmuma ietekmi uz Rīgas pilsētas budžetu, norāda VL-TB/LNNK.

"Pamatojoties uz mūsu rīcībā esošo informāciju un veikto sākotnējo risku analīzi, šobrīd nevaram atbalstīt nodibinājuma "Riga.lv" dibināšanu. Tā būtu nesaimnieciska rīcība ar rīdzinieku uzticētajiem finanšu līdzekļiem," uzskata Lapiņš, "neraugoties uz to, ka Rīgas pašvaldībai pietiek savu resursu, lai gadā izdotu vairāk kā 50 dažāda satura bukletu, brošūru un citu informatīvo materiālu, tiek dibināts atsevišķs nodibinājums, lai izdotu vēl ikmēneša laikrakstu. No funkcionālā viedokļa nav loģiski veidot jaunu struktūru, ja to var uzticēt veikt esošajām domes struktūrvienībām. Tas pats attiecas arī uz mājaslapas "www.riga.lv" uzturēšanu - nav saprotams, kādēļ tās uzturēšanu būtu jānodod nodibinājumam, ja līdz šim ar šo funkciju jau esošās Rīgas domes izpildinstitūcijas tikušas galā."

VL-TB/LNNK deputāti ir neizpratnē arī par steigu nodibinājuma veidošanā - jautājums pirmo un vienīgo reizi izskatīts Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejā trešdien, bet jau pirmdien, 7.oktobrī, paredzēts pieņemt gala lēmumu Rīgas domes ārkārtas sēdē. Paredzams, ka ar koalīcijas partiju SC un "Gods kalpot Rīgai" balsu vairākumu lēmums tiks akceptēts.

Arī partijas "Vienotība" deputāti atteikušies atbalstīt nodibinājuma veidošanu, paužot bažas, ka "Riga.lv" veidotais bezmaksas laikraksts varētu kalpot par platformu domes koalīciju veidojošo politiķu popularizēšanai. "Nedomāju, ka vēl viena smadzeņu skalošana ir vajadzīga. Šis izdevums nemaz ne ar ko daudz neatšķirsies no izdevuma "Tava Rīga", kas parādījās jau pirms pašvaldību vēlēšanām un kur pārsvarā pirmajā lapā bija atrodams domes priekšsēdētājs, otrajā lapā - domes priekšsēdētāja vietnieks, trešajā - satiksmes komitejas priekšnieks utt. Šis būs kaut kas ļoti līdzīgs, un jūs to ļoti labi zināt. Likt to apmaksāt rīdziniekiem ir amorāli. Ja vajag uzlabojumus mājaslapai, ir citi veidi, kā to izdarīt," komitejas sēdē trešdien norādīja Olafs Pulks (V).

Rīgas dome plāno veidot nodibinājumu "Riga.lv", lai izdotu domes finansētu un sabiedrisko attiecību speciālistu veidotu laikrakstu, kā arī uzlabotu pašvaldības oficiālo mājaslapu "www.riga.lv", ērti, pārskatāmi un saprotami izvietojot tajā pilsētas iedzīvotājiem un viesiem svarīgu, noderīgu informāciju.

Nodibinājuma "Riga.lv" rīcībā no pašvaldības budžeta šogad tiks nodoti 25 000 latu, taču izdevumam paredzēts piesaistīt arī pašvaldības kapitālsabiedrību "Rīgas ūdens", "Rīgas satiksme'', "Rīgas namu pārvaldnieks" līdzekļus.

Nodibinājuma valdē tiks iecelta Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Laila Ivāna, bijušā Rīgas vicemēra Ainara Šlesera partijas LPP/LC bijušais preses sekretārs Ģirts Dripe, kurš tagad domē ir pašreizējā vicemēra Andra Amerika (GKR) padomnieks, kā arī Rīgas domes Finanšu departamenta direktora biroja vadītājs Andris Konošonoks. Par atbildīgo iestādi Rīgas pilsētas pašvaldības līdzdalības nodibinājumā "Riga.lv" nodrošināšanai paredzēts noteikt Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļu.

Plānots, ka laikraksts iznāks vienu reizi mēnesī latviešu un krievu valodā un tas bez maksas tiks piegādāts rīdzinieku pastkastītēs. Izdevuma piegādes izmaksas kļūs zināmas pēc tam, kad jaunais nodibinājums "Riga.lv" izsludinās iepirkuma konkursu.

Laikraksta izdošanas mērķis ir nodrošināt pašvaldībai iespēju operatīvi un pilnvērtīgi informēt iedzīvotājus, bet nākamais solis būs pašvaldības oficiālās tīmekļa vietnes "www.riga.lv" pārveide un uzlabošana. "Pašvaldības laikrakstā tiks sniegta iedzīvotājiem ļoti nepieciešama, detalizēta informācija par praktiskām tēmām, kas bieži vien neatbilst komercmediju formātam," apgalvo domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!