Foto: LETA
Valsts sekretāru sanāksmē izsludināts likumprojekts, ar kuru tiktu sakārtotas Rīgas Svētā Pētera baznīcas īpašuma tiesības.

Likumprojekta anotācijā Tieslietu ministrija (TM) skaidro, ka 2005.gadā Saeima pieņēma Doma baznīcas un klostera ansambļa likumu, ar ko tika noteikta Doma baznīcas juridiskā piederība, savukārt attiecībā uz Rīgas Svētā Pētera baznīcu šāds speciālais likums joprojām nav pieņemts, līdz ar to tās īpašumtiesības nav noteiktas normatīvajos aktos paredzētajā kārtībā.

Līdz ar to ministrijas sagatavotais likumprojekts noteiktu Pētera baznīcas juridisko piederību, kā arī ar tās izmantošanu, uzturēšanu, apsaimniekošanu un finansēšanu saistītus jautājumus. Ar šo likumu paredzēts noteikt Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) tiesības uz nekustamo īpašumu, proti, Pētera baznīcas ēku un zemi zem tās. Tas nozīmē arī īpašnieka pienākumu pienācīgi rūpēties par īpašumu, uzturot to, kā arī ieguldot tajā nepieciešamās investīcijas.

Vienlaicīgi, ņemot vērā to, ka Pētera baznīca un tajā esošās mākslas vērtības ir iekļautas Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, kā arī ANO Izglītības zinātnes un kultūras organizācijas pasaules mantojuma sarakstā, likumprojekts uzsver īpašu LELB pienākumu gādāt par to saglabāšanu, uzturēšanu un pienācīgu izmantošanu, tostarp arī attiecīgi iekārtojot Pētera baznīcas interjeru, saglabājot tās vēsturisko un māksliniecisko vērtību.

Tāpat likumprojekts paredz LELB un Rīgas pilsētas pašvaldībai kopīgi izveidot konsultatīvu institūciju, kas reizi gadā apstiprinās pasākumu plānu baznīcā. Šīs institūcijas pamatfunkcijas būs nodrošināt Pētera baznīcas arī turpmāko funkcionēšanu kā koncertu norises vietu, tematisku izstāžu par pilsētas attīstību un arhitektūru, mākslas darbu izstāžu, kultūras pasākumu vietu, arī kā starptautiska kultūras tūrisma objektu. Līdz ar to pašvaldībai tiek rezervētas tiesības bez atlīdzības izmantot Pētera baznīcu kā pilsētai nozīmīgiem notikumiem veltītu svētbrīžu un pasākumu norises vietu.

2010.gadā Saeima ar balsu vairākumu nolēma neturpināt darbu pie Svētā Pētera baznīcas likuma, kas bija pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīts 2008.gada 5.jūnijā. Toreiz tika norādīts, ka baznīcas restaurācijā un rekonstrukcijā ir ieguldīti milzīgi līdzekļi: no 1954. līdz 1990.gadam - 3 800 000 rubļu un no 1991.gada līdz 2010.gadam - 7 200 000 latu. Tādēļ, pēc atsevišķu deputātu domām, Svētā Pētera baznīcas nodošana LELB nozīmētu "šo līdzekļu milzīgu izšķērdēšanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!