Foto: DELFI Репортер

Arī Daugavpilī un Daugavpils novadā pavasara plūdos cietušie iedzīvotāji varēs saņemt kompensācijas, nolēmušas vietvaras.

Daugavpils dome ceturtdien akceptēja Saistošos noteikumus, kas dod iespēju iedzīvotājiem saņemt pabalstu līdz 1000 latu plūdu zaudējumu novēršanai. Puse no šīs summas tiks kompensēta no  valsts, jo  Daugavpilī un Daugavpils novadā no 22. līdz 29. aprīlim tika izsludināta ārkārtas situācija plūdu dēļ, portāls "Delfi" uzzināja pašvaldībā.

Uz pabalstu var pretendēt Daugavpils administratīvajā teritorijā deklarēta persona, kurai pieder cietušais no plūdiem  mājoklis. Pēc provizoriskiem datiem, pilsētā šādu mājokļu ir aptuveni 25. Pieteikumus pabalstam jāiesniedz līdz 13. maijam (ieskaitot) Sociālo lietu pārvaldē.  

Daugavpils domes priekšsēdētāja uzsvēra, ka tie Daugavpils  iedzīvotāji var arī vērsties Sociālo lietu pārvaldē pēc  vienreizēja  pabalsta ārkārtas situācijā. Maksimālais vienreizējā pabalstu apmērs ārkārtas situācijā (stihiskas nelaimes vai iepriekš neparedzami apstākļi) ir  500 lati vienai ģimenei (personai). Pabalstu piešķir, ja pabalsta pieprasītāja iesniegums saņemts ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā no ārkārtas situācijas rašanās.

Arī Daugavpils novada domes ārkārtas sēdē pašvaldības deputāti pieņēmuši saistošos noteikumus, kas paredz izmaksāt iedzīvotājiem vienreizēju materiālo pabalstu plūdu radīto bojājumu novēršanai, ziņo aģentūra LETA. Pabalsts tiek piešķirts privātpersonu īpašumā, tiesiskā valdījumā vai lietošanā esošu dzīvojamo māju un dzīvokļu daļējai atjaunošanai, ja dzīvojamā telpa ir bojāta 2013.gada pavasara plūdu rezultātā un pilnvērtīgi netiek nodrošinātas personas pamatvajadzības pēc mājokļa.

Pabalsts tiks piešķirts personām, kuras savu dzīvesvietu līdz 15.aprīlim bija deklarējušas Daugavpils novada administratīvajā teritorijā.

Viegli bojātās telpās, ja dzīvojamā telpa applūdusi līdz 1.stāva grīdas līmenim, dzīvojošajiem pabalsts tiks izmaksāts, vadoties pēc aprēķina pieci lati par kvadrātmetru. Pabalsta kopējā summa nepārsniegs 300 latus.

Vidēji bojātās telpās, ja dzīvojamā telpa applūdusi virs 1.stāva grīdas līmeņa, dzīvojošajiem šis pabalsts būs 10 lati par kvadrātmetru. Pabalsta kopējā summa nepārsniegs 600 latus.

Visbeidzot - smagi bojātās telpās, ja telpa applūdusi virs 1.stāva grīdas līmeņa un telpai ir ledus radīti mehāniski bojājumi, dzīvojošajiem šis pabalsts būs 20 lati par kvadrātmetru. Pabalsta kopējā summa nepārsniegs 1200 latus.

Lai saņemtu pabalstu, personām vai to pilnvarotajiem pārstāvjiem līdz šā gada 13.maijam Daugavpils novada domē jāiesniedz attiecīga satura iesniegums, īpašuma vai tā lietošanas tiesības apliecinoši dokumenti, apliecinājums, ka par dzīvojamo telpu netiks izmaksāta apdrošināšanas atlīdzība, kā arī jāpievieno fotoattēli, ja tādi ir.


Jau ziņots, ka plūdu dēļ valdība speciāli sasauktajā sēdē nolēma, ka ārkārtas situācija saistībā ar plūdiem Daugavpilī un Daugavpils novadā ir izsludināma uz nedēļu.

Ārkārtas situācija nozīmē, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam būs tiesības īstenot piespiedu evakuāciju no plūdu skartajiem rajoniem. Savukārt tiesībsargājošajām iestādēm uzdots apsargāt tās saimniecības, no kurām ir evakuēti iedzīvotāji. Pagājušajā nedēļā ūdens līmenis Daugavā un Gaujā sācis pazemināties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!