Foto: LETA

Lai arī Latvijā joprojām terorisma draudu līmenis ir zems, tas nenozīmējot, ka tāds tas būs visu laiku, un arī Latvija viegli var nokļūt "zem teroristu lupas", trešdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" sacīja bijušais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs, tagadējais Valsts prezidenta padomnieks drošības jautājumos Jānis Kažociņš.

"Vajag tikai kādu žurnālista izteicienu vai karikatūru, un pēkšņi, kā Dānijā un Zviedrijā to konstatēja, tā valsts ir zem teroristu lupas. Tas viegli var arī Latvijā notikt. Tas nozīmē, mums ir ļoti nopietni jādomā par savu drošību. Tas arī tiek darīts, un tas nozīmē, ka attiecīgās iestādes arī par to rūpējās," sacīja Kažociņš.

Pēc teroraktiem Parīzē novembrī tika sasaukta Nacionālās drošības padome, taču šoreiz tas nav darīts, jo pēc būtības nav bijuši jauni apstākļi vai jauna veida apdraudējums, lai padomi sasauktu, skaidroja Kažociņš.

Drošības dienestu darbu bijušais SAB šefs vērtē kā profesionālu. Arī Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) paļaujas uz Latvijas drošības dienestiem, taču atzīst, ka drošības stiprināšanai līdz šim nav darīts pietiekami.

"Mēs esam ilgstoši izturējušies pret to vieglprātīgi. Prioritāte tā kļuva tikai pēc Ukrainas, mēs par to runājām pēc Parīzes un mēs par to atkal runājam. Mēs neesam izdarījuši pietiekami mūs austrumu robežai, mēs neesam domājuši pietiekami, kāds ir atalgojums tiem cilvēkiem, kas nodrošina mūsu drošību ikdienā. Tātad ir vēl darāms pietiekami," sacījusi Saeimas deputāte.

Jau iepriekš Drošības policijas priekšnieks Juris Leitietis LTV raidījumam "Rīta Panorāma" skaidroja, ka Drošības policija pastāvīgi īsteno terorisma draudu monitoringu un attiecībā uz Latviju nekas neesot mainījies.

"Ne Briseles terorisma plānotāji, ne izpildītāji pēc mūsu rīcībā esošās informācijas nav plānojuši sarīkot ko līdzīgu Latvijā, ne arī Latvijas iedzīvotāji būtu snieguši viņiem palīdzību, vai sarīkot ko līdzīgu mājās. Drošības policija gan patstāvīgi, gan ar citām iestādēm veic pasākumu kompleksu, lai atklātu šādas personas, un mūsu rīcībā ir pietiekama informācija, lai varētu teikt , ka nav tādas teroristu šūniņas, kuras gatavotos sarīkot teroraktus Latvijā," pauda Leitietis.

Jau ziņots, ka Zaventemas lidostā, Beļģijā, 22. marta rītā nogranda divi sprādzieni un vēlāk divi sprādzieni notika metro stacijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!