Foto: LETA

Lielbritānijas lēmums nosūtīt iznīcinātājus Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā apliecina solidaritāti un vēlmi pastiprināt NATO klātbūtni reģionā, pēc tikšanās ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (RP) žurnālistiem sacīja Lielbritānijas Eiropas lietu valsts ministrs Deivids Lidingtons.

Kā atklāja Rinkēvičs, galvenais sarunas temats bija situācija Ukrainā un tika pārrunāti iespējamie Eiropas Savienības (ES) un NATO soļi, lai situāciju stabilizētu.

Rinkēvičs pateicās britu kolēģim par Lielbritānijas lēmumu nosūtīt iznīcinātājus Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā, norādot, ka šis solis pauž solidaritāti. Lidingtons piebilda, ka iznīcinātāju nosūtīšana demonstrē, ka Baltijas valstis ir NATO daļa un alianses līguma 5.pants uz šīm valstīm attiecas tikpat saistoši kā uz, piemēram, Lielbritāniju.

Taču ar to ir par maz, tāpēc jādomā, kā nodrošināt līguma 5.panta reālu darbību, norādīja Rinkēvičs. Viņš teica, ka ir izveidots saraksts ar pasākumiem, lai pastiprinātu NATO klātbūtni Baltijas reģionā. Ieceres gan netiks publiskotas, jo tās vispirms jāapspriež ar NATO partneriem. "Šie plāni paredz pastiprināt NATO klātbūtni reģionā, kā arī sūtīt pareizu politisku signālu Krievijai," atzīmēja Latvijas ministrs.

Savukārt Lidingtons uzsvēra, ka ES jānodrošina enerģētiskā drošība. "Jābūt enerģētiskās drošības stratēģijai. Jāpadziļina Eiropas vienotais tirgus, kā arī fondu nauda jānovirza prioritāriem projektiem, lai attīstītu alternatīvās enerģijas veidus," sacīja britu politiķis.

Tikšanās laikā abi ministri pārrunājuši arī Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības (TTIP) līguma noslēgšanu starp ES un ASV. "Tādā veidā būs izveidots, iespējams, pasaulē spēcīgākais tirdzniecības bloks," akcentēja Rinkēvičs.

Abi arī sprieduši par citām Austrumu partnerības valstīm, proti, Moldovu un Gruziju, sakot, ka Ukrainas krīzes laikā nedrīkst aizmirst šīs valstis. "Būtu nepieciešams ES būt aktīvai, atbalstot Ukrainas, Moldovas un Gruzijas valdības, kuras vēlas politiskas un ekonomiskas reformas," sacīja Lidingtons.

Rinkēvičs atklāja ideju paplašināt Austrumu partnerību viņpus Atlantijas okeānam, "jo daudzas valstis vēlas sadarboties arī ar NATO, ne tikai ar ES".

"Šeit redzu lielāku lomu ASV, tādējādi arī ASV varētu kļūt tuvākas Eiropas kontinentam," teica Rinkēvičs.

Turpinot runāt par Austrumu partnerības tēmu, Latvijas ministrs sacīja, ka nedrīkst par zemu novērtēt darbu, kas būtu veicams attiecībā uz informatīvajām kampaņām. "Pēdējā laikā novērots, kāda ir Krievijas propaganda attiecībā uz Austrumu partnerību vai ES valstīm, sakot, cik ES slikta un cik daudz šeit ir pārkāpumu. Domāju, ka mums pašiem jābūt daudz agresīvākiem un ne tik lētticīgiem, cenšoties izglītot savu sabiedrību un austrumu partnerus," pauda Rinkēvičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!