Arī nedzemdējušas sievietes likumā būtu jāsauc par mātēm, paredz vairāku deputātu iesniegtais priekšlikums grozījumiem Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā.

"Latvijas Radio" ziņo, ka pagaidām iesniegtie priekšlikumi Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā šonedēļ palikuši bez tālākas virzības.

Izmaiņu ieceri parakstījuši pieci Saeimas deputāti – pašreizējais veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība), kā arī četri Reģionu apvienības deputāti – Mārtiņš Šics, Jānis Ruks, Nellija Kleinberga un Inga Bite, kura gan pašlaik ir bērna kopšanas atvaļinājumā. Priekšlikumi iesniegti, raizējoties par demogrāfisko situāciju.

Deputāti piedāvā noteikt, ka turpmāk pirms aborta veikšanas sievietei būtu jākonsultējas pie vairākiem speciālistiem, tostarp jurista, sociālā darbinieka, psihologa un ģimenes terapeita. Turklāt konsultācijas būtu jānodrošina arī grūtnieces vecākiem.

Abortu nedrīkstēs veikt ginekologs, kas par šiem jautājumiem sievieti konsultējis, paredz priekšlikums.

Pret deputātu iecerēm iebilst sieviešu tiesību aizstāvības organizācijas. Resursu centra sievietēm "Marta" dibinātāja Iluta Lāce prasības konsultēties pie vairākiem speciālistiem, kā arī plānu pagarināt tā saukto pārdomu laiku "Latvijas Radio" sauc par neadekvātām: "Tas ir ārkārtējais spiediens uz tām sievietēm, kuras ir tik nepatīkamā situācijā. Viņām vēl liek izjust kaut kādu vainas apziņu. Caur šo grib ierobežot un iegrožot sievietes tiesības un izvēli un mēs neraugāmies uz sievieti kā pieaugušu būtni, kas spēj pieņemt lēmumus pati par sevi, bet būtni, kas to nespēj, un kādam citam jāpieņem izvēle viņas vietā."

Deputātu priekšlikumi iesniegti likumprojekta otrajam lasījumam. Par tiem jālemj komisijai, bet pēc tam – Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!