Foto: LETA
Arī pēc koalīcijas frakciju –"Vienotības" un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) – deputātu tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis nav gatavs likt savu parakstu zem Zatlera kandidatūras pieteikuma.

Savukārt Saeimas spīkere un "Vienotības" priekšsēdētāja Solvita Ābotliņa pauda vēlmi, lai Zatlers būtu koalīcijas kandidāts.

Ceturtdien pēc nepilnu divu stundu tikšanās ar lielāko daļu no 55 koalīcijas frakciju deputātiem Zatlers sacīja, ka saruna noritējusi saprotošā gaisotnē un abpusēji godīgi. Deputātu jautājumi aptvēruši ļoti plašu loku – "no ārpolitikas līdz ļoti personiskiem". Neviens no klātesošajiem koalīcijas deputātiem neesot paudis viņa kandidatūrai noraidošu attieksmi, sacīja prezidents. Viņš norādīja, ka ar "saviem vēlētajiem" deputātiem ir gatavs tikties arī turpmāk un vajadzības gadījumā arī mazākās grupās.

Savukārt Brigmanis, gan stāvot blakus prezidentam, gan arī vēlāk žurnālistiem joprojām uzsvēra, ka personīgi ir gatavs balsot par Zatleru, tomēr neņemas prognozēt katra ZZS frakcijas deputāta balsojumu. Brigmanis žurnālistiem stāstīja, ka Zatlers pats ZZS deputātiem neko nav jautājis vai lūdzis skaidrot viņu piesardzību, bet tikai atbildējis uz jautājumiem.

Brigmanis skaidroja, ka nevar parakstīties "zem Zatlera kandidatūras", jo viņam neesot frakcijas pilnvarojuma. Viņš arī norādīja, ka nekad neparakstīsies uz to, "ka mēs esam ievēlēšanas garanti". "Neblefošu, kā to dara citi, un šajā cilpā iekšā nelīdīšu," sacīja Brigmanis. Viņš atzinis, ka šobrīd nevar garantēt 100% ZZS frakcijas atbalstu Zatleram, un, lai gan viņš iepriekš publiski solīja darīt visu, lai to panāktu, viņam tas neesot izdevies.

ZZS līderis arī atzina, ka koalīcija, visticamāk, Zatleru kā kopīgo kandidātu nevirzīs.

Brigmanis arī sacīja, ka, visticamāk, frakcija vai atsevišķi ZZS deputātu nevirzīs citu kandidātu, tomēr norādīja, ka nevar arī apliecināt, ka tas nenotiks. Brigmanis arī uzskata, ka Zatlera nepārvēlēšana valsts prestižu nekādi neietekmēs, un apgalvoja, ka ZZS mērķis nav jelkāda veidā ietekmēt valdības stabilitāti ar prezidenta vēlēšanu balsojumu.

Tikmēr Āboltiņa žurnālistiem atzina, ka Brigmanis esot atteicies parakstīties zem Zatlera kandidatūras pieteikuma, tomēr pauda cerību, ka kāds ZZS pārstāvis tomēr to izdarīs, lai Zatlers būtu koalīcijas kandidāts. Āboltiņa arī norādīja, ka neredzot problēmu tajā, ka opozīcijas frakcija "Par labu Latviju" jau apņēmusies virzīt Zatleru.

Āboltiņa norādīja, ka viņai lielākās bažas ir - ja vairākums paustu atbalstu tagadējam prezidentam, taču vēlēšanās viņu "izgāztu", tā "būtu valsts un parlamenta prestiža graušana". Tomēr Āboltiņa aicināja "neprovocēt šādu situāciju" un apgalvoja, ka šobrīd "Vienotība" neizskata citus prezidenta amata kandidātus šādam "plāna B" gadījumam.

"Vienotības" frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis uzsvēra, ka 19.maijā, kad sākās prezidenta kandidātu iesniegšanas termiņš "Vienotība" pilnīgi noteikti izvirzīs Zatlera kandidatūru un pauda pārliecību, ka visi 33 apvienības frakcijas deputāti arī nobalsos par Zatleru. Zaķis norādīja, ka viņš Zatlera iespējas tikt pārvēlētam vērtē "daudz augstāk nekā tas parādās dažādās sazvērestībās, kas izskan", jo, viņaprāt, Saeimā vairāk esot tādu deputātu, kas gatavi balsot par Zatleru, nevis tādu, kas ir pret vai atturīgi.

Zaķis arī norādīja, ka prezidenta nosauktie galvenie uzdevumi nākamajā termiņā saistās ar ekonomisko izaugsmi un tāpēc "Vienotībai" šajā jautājumā domas ar Zatleru sakrīt.

Prezidents atklāja, ka viņa kanceleja jau saņēmusi oficiālu PLL vēstuli ar lūgumu sagatavot nepieciešamos dokumentus viņa kandidatūras iesniegšanai jau 19.maija rītā. Ceturtdien uzreiz pēc tikšanās ar koalīcijas deputātiem Zatlers devās uz Rīgas pili, kur vizīte pie viņa ieradīsies viens no PLL līderiem Ainārs Šlesers. Savukārt pagājušajā nedēļā pilī uzņēma otru PLL "smagsvaru" Andri Šķēli.


Jau ziņots, ka par atbalstu Zatleru pārvēlēšanai otrajam termiņam pēc prezidenta "atskaites runas" Latvijas Universitātē paziņoja apvienība "Vienotība". Vienlaikus apvienības pārstāvji Saeimas spīkere Solvita Āboliņa (V) un premjers Valdis Dombrovskis (V) medijos atzinuši, ka vēlētos, lai Zatlers tiktu virzīts kā valdošās koalīcijas kopīgs kandidāts, taču Zaļo un Zemnieku savienībā viņam nav viennozīmīga atbalsta.

Kamēr koalīcija vēl vērtēja un sprieda, opozīcijā esošā apvienība "Par labu Latviju" (PLL), apsteidzot valdošo koalīciju, pagājušajā nedēļā paziņoja, ka oficiāli izvirzīs Zatlera kandidatūru vasaras sākumā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Zatlers marta vidū paziņoja par gatavību kandidēt uz otro pilnvaru termiņu. Kandidatūras prezidenta amatam politiķiem jāiesniedz no 19. līdz 24.maijam, bet no 25.maija līdz 8.jūnijam ir jāorganizē prezidenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!