Foto: LETA

Latviju pametuši arī pēdējie divi no kopumā 23 bēgļiem, kurus Latvija uzņēma Eiropas Savienības (ES) bēgļu pārvietošanas programmā, vēsta Latvijas Televīzija (LTV).

LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" septembra sākumā ziņoja, ka Latviju pametis 21 no kopumā pārvietošanas programmā uzņemtajiem bēgļiem.

Tagad jaunākajā LTV veidotajā dokumentālajā filmā "Bēgļiem ir sejas" secināts, ka 2016.gada septembrī arī eritrejietis Robels un viņa sieva, kuri kā pirmie šā gada februārī ieradās Latvijā, un kurš tika minēts kā viens no retajiem bēgļiem, kuriem izdevies salīdzinoši veiksmīgi iekārtoties Latvijā uz dzīvi, pametis darbu patvēruma meklētāju centrā "Mucenieki". Viņš kopā ar sievu nolēmis doties uz Vāciju, kur dzīvo viņa tante.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pārstāve Santa Jonāte portālam "Delfi" vien apliecināja, ka viņas rīcībā ir vienīgi informācija par Robela pēdējo darba dienu. PMLP darba attiecības ar Robelu izbeigtas ar 14.oktobri.

"No pirmajiem 23 uz Latviju atvestajiem patvēruma meklētājiem šeit vairs nedzīvo neviens," rezumē LTV.

Jau ziņots, ka pēc informācijas par to, ka valsti pametis 21 patvēruma meklētājs, Iekšlietu ministrija paziņoja, ka tā oficiāli nav informēta par bēgļiem, kas aizbraukuši uz Vāciju, jo Latvija nav tiesīga ierobežot ceļošanas iespējas ES.

Tomēr Latvija ir atbildīga par aizbraukušajām personām, proti, ja šādi cilvēki vēlēsies oficiāli strādāt vai pieprasīt patvērumu kādā no citām ES dalībvalstīm, tad šī valsts var pieprasīt Latvijai viņus uzņemt atpakaļ, atzina iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis ( V).

Latvija pērn apņēmās divu gadu laikā uz Latviju pārvietot 531 patvēruma meklētāju. Lielākā daļa būtu no ES valstīm - Grieķijas un Itālijas -, taču 50 cilvēkus nepieciešams pārvietot no trešajām valstīm - šobrīd tas notiek no Turcijas.

Pēc nogādāšanas Latvijā, PMLP ir jālemj, vai piešķirt patvērumu - bēgļa vai alternatīvo statusu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!