Foto: F64

"Saskaņas centra" (SC) Saeimas deputāti, kas ievēlēti no Latgales, uzskata, ka Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V) ir jāatvainojas šī reģiona iedzīvotājiem par publiskajiem izteikumiem, salīdzinot pierobežas iedzīvotājus - "legālos kontrabandistus" ar marodieriem, teikts SC deputātu paziņojumā.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa intervijā "TV PRO100" un laikrakstam "Čas" 10. februārī salīdzinājusi Latgales iedzīvotājus ar "marodieriem, kurus kara laikā nošauj bez tiesas un izmeklēšanas".

"Darbība, kas ieguvusi nosaukumu "legālā kontrabanda", daudziem reģiona iedzīvotājiem vārda tiešā nozīmē ir kļuvusi par vienīgo iztikas avotu, kas ļauj izdzīvot," uzskata no SC saraksta Latgales vēlēšanu apgabalā ievēlētais Saeimas deputāts Jānis Tutins. "Vara attiecībā pret valsts depresīvākā reģiona iedzīvotājiem ir ieņēmusi pozīciju – "izdzīvojiet, kā gribat". Āboltiņas kundze ir aizmirsusi par to, ka tieši valdošās partijas, un jo īpaši Saeimas spīkeres vadītā "Vienotība", nav darījusi neko, lai Latgale attīstītos!" sašutumu pauž Tutins.

Latgales iedzīvotāji jau ir izplatījuši atklāto vēstuli, pieprasot Saeimas priekšsēdētājai publisku atvainošanos.

Arī astoņi SC deputāti no Latgales uzskata, ka Āboltiņas izteikumi "ir augstu posteni ieņemošas politiķes – valsts otrās amatpersonas un partijas vadītājas – necienīgi"

SC deputāti aicina Āboltiņu "atcerēties, ka politiķim, kas zaudējis paškritiku un spēju godīgi atzīt savas kļūdas, nav nākotnes". SC aicina Āboltiņu atvainoties latgaliešiem.

Jau ziņots, ka 13.janvārī, protestējot pret grozījumiem likumā "Par akcīzes nodokli", Rēzeknē vairāk nekā 100 automašīnas ar ieslēgtiem gaismas un skaņas signāliem, lēnām virzoties pa pilsētas centrālo ielu - Atbrīvošanas aleju, uz kādu laiku bloķējušas divas no trim braukšanas joslām. Protesta akcijas laikā transportlīdzekļu, tostarp sabiedriskā transporta, pārvietošanās vienā no virzieniem Atbrīvošanas alejā bija stipri apgrūtināta. Vēlāk latgalieši arī rīkoja protestu pie Saeimas.

No šogad ir stājušās spēkā izmaiņas normatīvajos aktos, kas paredz, ka pāri robežai bez akcīzes nodokļa nomaksas varēs vest 40 cigaretes un litru alkohola tikai reizi nedēļā. Līdz šim to varēja darīt reizi dienā. Protesti pret šo ierobežojumu notikuši jau vairākās Latgales pilsētās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!