Foto: LETA

Kompromisi attiecībā uz savas valsts drošību un aizsardzību nav iespējami, Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā trešdien pie Brīvības pieminekļa sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš atgādināja, ka trešdien atceramies traģēdiju, kas Latvijas tautu piemeklēja pirms 76 gadiem. "Tas bija brīdis, kad iedzīvotāji visnežēlīgākajā veidā saprata, ka ir atņemts pats dārgākais, kas tautai var būt – tās brīvība," klāstīja prezidents, atgādinot, ka 1941. gada 14. jūnijā notika pirmās masveida represijas, kuras pret Latvijas iedzīvotājiem vērsa komunistiskā okupācijas vara.

"Šī ir diena, kad pieminam represijās cietušos. Vairāk nekā trešā daļa izsūtīto uz mūžiem palika Sibīrijas vergu nometnēs. Tiem, kuriem pietika spēka izturēt un atgriezties dzimtenē, sava dzīve bija jāsāk pilnīgi no jauna, nemitīgā jaunu represiju draudu ēnā. Šī ir arī diena, lai atcerētos, ka jādara viss iespējamais, lai šāda traģēdija nekad vairs nevarētu atkārtoties. No vēstures ir jāmācās, lai dzīvotu nākotnei," uzsvēra Vējonis.

Pēc viņa teiktā, lai gan bija skaidrs, ka brīva Latvijas valsts ir zudusi, tikai retais iedomājās, ka, jaunā vara, pret cilvēkiem var izturēties ar tik brutālu spēku. "Ļoti skarbu mācību guva tie, kuri cerēja, ka līgums ar agresīvu režīmu saudzēs cilvēku dzīvību; visi tie, kuri domāja, ka ar naidīgas valsts karaspēku ir iespējams sadzīvot. Tādēļ arī šodien mums ik brīdi jābūt modriem. Ir jāsaprot, ka attiecībā uz savas valsts drošību un aizsardzību kompromisi nav iespējami," minēja Vējonis.

Valsts prezidents atgādināja, ka pirmais represiju vilnis ļoti mērķtiecīgi tika vērsts pret visiem tiem, kuri simbolizēja brīvu, izglītotu un pārtikušu Latviju – tika iznīcināta neatkarīgās valsts elite.

"No šī trieciena vēl joprojām neesam spējuši pilnībā atgūties – ilgajos okupācijas gados varai nepatika spilgti līderi. Toreiz šādi cilvēki tika apklusināti. Bet šodien mums ir nepieciešamas uzņēmīgas un iedvesmojošas personības, lai varētu turpināt Latvijas attīstību, kas pirms vairāk nekā 70 gadiem tika varmācīgi pārtraukta. Valsti veido tās cilvēki. Vēsture apliecina, ka arī pēc tam, kad ir zaudēta juridiskā neatkarība, tieši cilvēki ir tie, kas saglabā dzīvu brīvības ideju," vēstīja Vējonis.

Jau ziņots, ka šogad aprit 76 gadi kopš traģiskajiem notikumiem 1941. gada 14. jūnijā. Latviju okupējusī Padomju Savienības vara īstenoja masveida deportācijas, kurās cieta vairāk nekā 15 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. Pieminot traģiskos notikumus, visā Latvijā norit atceres un piemiņas pasākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!