Foto: LETA
Arī turpmāk ārpus Ādažu poligona civilajās teritorijās notiks plaša mēroga militārās mācības, apliecināja Aizsardzības ministrijas (AM) pārstāvis Kaspars Galkins.

Šis bija pirmais gads, kad tik plaša mēroga starptautiskās militārās mācības kā "Saber Strike" norisinājās ārpus Ādažu poligona vairākos Latvijas novados. Nacionālie bruņotie spēki (NBS) šādu praksi turpināšot, jo, pirmkārt, šādi var uzlabot bruņoto spēku operacionālās spējas un otrkārt, sabiedrība labāk saprastu ar ko nodarbojas NBS un NATO sabiedrotie. "Taču pats svarīgākais ir tas, ka šādas aktivitātes notiek priekš Latvijas un tās iedzīvotāju drošības," uzsvēra Galkins.

Galkins nenoliedz, ka ārpus poligona rīkojot mācības civilajās teritorijās var rasties pārpratumi no iedzīvotāju puses, taču AM jau krietni pirms "Saber Strike" veica iedzīvotāju apziņošanu caur dažādiem informācijas kanāliem. "Mēs respektējam iedzīvotāju vajadzības un iespējamo neapmierinātību, tāpēc atvainojamies par neērtībām," norādīja Galkins.

AM pārstāvis uzsvēra, ka rietumvalstīs jau gadiem tiek rīkotas militārās mācības civilajās teritorijās. Tādas notiek, piemēram, Igaunijā.

AM šonedēļ preses paziņojumā rakstīja, ka atsaucoties uz masu medijos izskanējušo informāciju par militāro mācību "Saber Strike" norisi ārpus poligona, ministrija norāda, ka pirmo reizi Latvijas teritorijā notikušas mācības, ar tik lielu Latvijas un sabiedroto spēku vienību karavīru un bruņutehnikas iesaisti ārpus poligona.

AM atkārtoti norāda, ka militārajās mācībās ārpus poligona netiek izmantota kaujas munīcija, jo mācības ar kaujas munīciju notiek tikai šim nolūkam paredzētos poligonos un atbilstoši sertificētās šautuvēs, nodrošinot attiecīgu drošības perimetru.

AM atvainojas tiem īpašniekiem, kuru īpašumos pārpratuma dēļ mācību aktīvās fāzes norises laikā bija iebraukusi militārā tehnika. AM uzsver, ka, ņemot vērā militārajās mācībās iesaistīto karavīru skaitu un bruņutehnikas daudzumu, nav iespējams pilnībā izvairīties no tehnikas pārvietošanās iepriekš neparedzētās teritorijās un norāda, ka NBS veiks visas nepieciešamās darbības, lai novērstu šādu gadījumu radītās sekas.

Zaudējumu atlīdzināšana tiem nekustamā īpašuma īpašniekiem, ar kuriem par militāro mācību norisi slēgti privāttiesiski līgumi, tiks veikta saskaņā ar līguma noteikumiem. Savukārt attiecībā uz situāciju, kad zaudējumi nodarīti privātpersonām, ar kurām šādi līgumi netika slēgti, AM apzinās, izvērtēs un zaudējumu atlīdzināšanas jautājums tiks risināts individuāli.

AM pateicas iedzīvotājiem par atbalstu, aicinot iedzīvotājus kritiski izvērtēt masu medijos publicēto informāciju par militārajām mācībām un nekļūt par nomelnošanas kampaņas atbalstītājiem, izplatot nepārbaudītu un nepatiesu informāciju no apšaubāmiem avotiem.

Mācību "Saber Strike 2017" aktīvā fāze notika Ādažu poligonā no 3. līdz 15. jūnijam. Līdz 14. jūnijam militārās mācības notika arī ārpus poligona - Amatas, Mālpils, Ogres, Ropažu, Salaspils un Stopiņu novados, kur bataljona līmeņa vienības, pārvietojās ar bruņutehniku, veica mācību uzdevumus ar zemju īpašniekiem saskaņotās teritorijās.

Mācībās Latvijā piedalījās vairāk nekā 2000 karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!