Foto: F64

Valsts prezidents Raimonds Vējonis lūdzis Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai līdz trešajam lasījumam pārstrādāt grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, pilnveidojot regulējumu par bērnu līdz trīs gadu vecumam ārpusģimenes aprūpes nodrošināšanu.

Valsts prezidents vēstulē komisijai norādījis, ka otrajā lasījumā atbalstītais regulējums varētu neatbilst Satversmei un Latvijas starptautiskajām saistībām. Otrajā lasījumā atbalstītais grozījums paredz, ka bērnu līdz trīs gadu vecumam aprūpes iestādē neievieto, ja vien "veselības vai funkcionālo traucējumu dēļ saņemts ārsta atzinums, kurā noteikto speciālo aprūpi bērnam neapņemas nodrošināt neviena audžuģimene, nedz arī aizbildnis".

Vējonis uzsvēris, ka nav vēlams likuma normās definēt tādus izņēmumus, kas savā būtībā ir pretēji bērna labākajām interesēm un var radīt priekšnoteikumus bērna pamattiesību aizskārumiem.

"Secinu, ka ar likuma normas spēku iecerēts nostiprināt principu, ka atsevišķos gadījumos bērnu labākās intereses ir uzaugt nevis ģimeniskā vidē, bet gan bērnu aprūpes iestādē," uzsvēris Valsts prezidents.

Viņš paudis, ka atbilstoši ANO Bērnu tiesību konvencijai vispāratzīts ir princips, ka bērnu pilnvērtīgai un harmoniskai attīstībai vislabvēlīgākā vide ir ģimene. Likumprojekta normās būtu vēlams rast tādus risinājumus, kas paātrina šīs normas pilnīgu piemērošanu praksē, nevis to attālina.

Kā liecina Saeimas mājaslapā publicētā informācija, komisija līdz 9. februārim gaida priekšlikumus likumprojektam trešajā lasījumā.

Uz otro lasījumu deputāte Inga Bite (LRA) bija iesniegusi priekšlikumu, kas paredz likumā iekļaut normu, kas nosaka, ka bērnu līdz trīs gadu vecumam bērnu aprūpes iestādē neievieto.

Šis priekšlikums neguva nedz komisijas, nedz Saeimas atbalstu, lai gan tiesībsargs Juris Jansons norādīja, ka šāds priekšlikums būtu atbalstāms.

Tā vietā komisija un pēcāk arī Saeima atbalstīja priekšlikumu, kas nosaka, ka bērnu līdz trīs gadu vecumam aprūpes iestādē neievieto, ja vien "veselības vai funkcionālo traucējumu dēļ saņemts ārsta atzinums, kurā noteikto speciālo aprūpi bērnam neapņemas nodrošināt neviena audžuģimene, nedz arī aizbildnis".

Tiesībsarga ieskatā atbalstītais priekšlikums "legalizē bērnu ar īpašam vajadzībām ievietošanu institūcijās viņu veselības stāvokļa dēļ".

"Piedāvātā redakcijas nav fokusēta uz bērna vajadzībām, bet vēl vairāk nostiprina prettiesisko situāciju, ka bērni ar īpašām vajadzībām tiek nošķirti institūcijās," vēstulē komisijai skaidroja Jansons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!