Foto: LETA

Daudzi no to astoņu Latgales novadu iedzīvotājiem, kur Āfrikas cūku mēra izplatības dēļ izsludināts ārkārtas stāvoklis, atrodas citā informatīvajā telpā, tādēļ šajā reģionā ir cilvēki, kas nemaz nezina par bīstamo slimību, pirmdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadītājs Māris Balodis.

Līdz šim Āfrikas cūku mēris atklāts 14 mežacūkām un četrām mājas cūkām.

Dienests vienojies ar vietējām pašvaldībām par informācijas ievietošanu vietējos bezmaksas laikrakstos. PVD inspektori dodas uz saimniecībām, kur ir cūku novietnes, un sniedz informāciju par infekcijas slimību.

Sabiedrības informētību vai tās trūkumu Balodis nosauca par lielāko problēmu slimības apkarošanā. Viņš skaidro, ka infekcijas skartajos reģionos izplatās dažādas baumas par to, ka "nāks veterinārais dienests" un atņems veselus dzīvniekus, liks tos sadedzināt. "Nevienam veselu cūku neņemsim nost," uzsver Balodis.

Turklāt, reģistrējot saimniecībā esošās cūkas, vēlāk īpašnieki varēs pretendēt arī uz kompensācijām. Savukārt par bojāgājušas cūkas slēpšanu draud arī kriminālsods.

Balodis norādīja, ka patlaban Āfrikas cūku mēris Latvijā ir sākumstadijā. Ir cerības, ka epidēmija apstāsies, tomēr tā, kā no Baltkrievijas slimas cūkas iepriekš nonākušas Polijā un tagad arī Latvijas teritorijā - 600 kilometrus tālāk -, tad pamata optimismam nav, jo inficēti dzīvnieki, iespējams, turpinās no šīs kaimiņvalsts ienākt Latvijas teritorijā, secina Balodis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!