Foto: stock.xchng

Saeimas Ārlietu komisija trešdien galīgajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, ar kuru plānots ratificēt Visaptverošo ekonomikas un tirdzniecības nolīgumu (CETA) starp Kanādu, no vienas puses, un Eiropas Savienību (ES) un tās dalībvalstīm, no otras puses, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

"Līgums ir arī ģeopolitisks ieguvums pašreizējo drošības izaicinājumu apstākļos, kā arī būtisks solis transatlantisko saišu stiprināšanā," uzsvēra Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V).

Komisijas sēdē Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (V) sacīja, ka jau patlaban trešā daļa Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu eksportē uz valstīm ārpus Eiropas Savienības un teju 200 Latvijas uzņēmumi eksportē tieši uz Kanādu.

Viņa arī sacīja, ka Latvijas eksports aug ik gadu un nav pamata uzskatīt, ka šī tendence mainīsies pēc CETA piemērošanas, jo īpaši tāpēc, ka Kanāda mūsu uzņēmējiem nav pilnībā apgūts tirgus.

Komisijas sēdē atbalstu CETA pauda arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas IT klastera, kā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvji.

CETA ir ES tirdzniecības nolīgums. Iecerēts, ka tas darbosies kā stimuls Eiropas ekonomikai un vecinās izaugsmes atgriešanos pirmskrīzes līmenī. Līdz ar tā ratificēšanu tiks atcelti 99,5% muitas nodokļu, informēja Saeimas Preses dienestā.

Līdz šim ik gadu ievedmuita Latvijas preču eksportam uz Kanādu bija mērāma vairākos miljonos eiro. Visizdevīgākos noteikumus nolīgums paredz pakalpojumu jomā.

Pēc nolīguma stāšanās spēkā ES uzņēmumi varēs piedalīties publisko iepirkumu konkursos gan federālā līmenī, gan Kanādas provincēs un pašvaldībās.

Nolīgumā iekļauta ne tikai virkne ES atrunu, bet arī konkrētas Latvijas piedāvātas atkāpes, piemēram, attiecībā uz lauksaimniecības zemes iegādi, plašsaziņas līdzekļu izdošanu, kā arī veterināro, apsardzes, farmaceitu, juridisko un pasažieru, un kravu autopārvadājumu pakalpojumu sniegšanu.

95 Latvijas uzņēmumi eksportē uz Kanādu, iepriekš norādījusi Kalniņa-Lukaševica.

Vēstīts, ka Eiropas Parlamentā ar deputātu vairākuma atbalstu pieņemts nolīgums CETA.

Līguma parakstīšanu atbalstīja 408 EP deputāti, bet 250 balsoja pret.

Līgumu vēl jāratificē visām ES dalībvalstīm, ko paredzēts paveikt dažu mēnešu laikā, lai jau aprīlī CETA stātos spēkā.

Tāpat ziņots, ka pēc plašām diskusijām un opozīcijas kritikas 9. februārī pirmajā lasījumā atbalstīja CETA ratificēšanu.

Ar nolīguma tekstu iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!