Foto: AFP/Scanpix

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) izplatījusi paziņojumu, kurā izsaka nožēlu par Ēģiptes tiesas spriedumu, ar kuru tiek piespriesta brīvības atņemšana Latvijas un Austrālijas pilsonim, žurnālistam Pēterim Grestem.

Ministrija pauž pārliecību, ka tiesas procesa gaitā nav ņemti vērā visi apstākļi, kas saistīti ar Grestes aizturēšanu, tostarp tiešu pierādījumu trūkums. Tāpat ĀM izsaka cerību, ka Ēģiptes apelācijas tiesa rūpīgi izvērtēs pirmās instances tiesas pieņemto spriedumu, un tic, ka jaunais Ēģiptes prezidents Abdelfatahs Elsisi veicinās vārda brīvības ievērošanu valstī.

"Izsakām savu stingru atbalstu un solidaritāti ar Pēteri Gresti, kā arī ar viņa ģimeni. Latvija turpinās cieši sekot šai lietai arī apelācijas tiesā. Mēs sniegsim visu iespējamo atbalstu. Latvija strādās kopā ar Eiropas Savienību un Austrāliju, lai patiesība tiktu noskaidrota un uzvarētu - Pēteris Greste un viņa kolēģi atbrīvoti," teikts paziņojumā.

Ministrija atgādina, ka Latvija ir aktīvi iesaistījusies Grestes atbrīvošanā. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) ir nosūtījis vēstules Ēģiptes ārlietu ministram Nabilam Fahmi un ES Augstajai pārstāvei ārpolitikas un drošības jautājumos Ketrīnai Eštonei. ES-Āfrikas samita laikā Briselē ar Ēģiptes ārlietu ministru tikās Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V). Lietas risināšanā iesaistījās arī Latvijas bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kas par Grestes lietu runāja tikšanās laikā arī Ēģiptes pagaidu prezidentu Adlī Mansūru.

Savukārt 11.jūnijā Atēnās, Grieķijā, notika Eiropas Savienības un Arābu valstu līgas ārlietu ministru tikšanās, kurā Latviju pārstāvēja Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs, kas šo jautājumu pārrunāja arī ar Eiropas Ārējās darbības dienesta ģenerālsekretāru Pjēru Vimontu un ar Ēģiptes ārlietu ministru Fahmi. Latvijas vēstniecība Ēģiptē regulāri seko līdzi Grestes lietas virzībai, sniedzot iespējamo atbalstu. Vēstniecība uztur kontaktus ar Austrālijas vēstniecību un Grestes ģimenes locekļiem, skaidro ĀM.

Latvijas ārlietu dienests rūpīgi sekos līdzi turpmākajai lietas virzībai, kā arī darīs visu iespējamo, lai Greste tiktu atbrīvots, sola ministrija.

Tā atgādina, ka Latvijas un Austrālijas pilsonis, "Al Jazeera" žurnālists Greste tika aizturēts Kairā 2013. gada 29.decembrī. Greste tika apsūdzēts par "melīgu ziņu" pārraidīšanu, tā, it kā atbalstot Ēģiptē aizliegto organizāciju "Musulmaņu brālība".

"Delfi" jau vēstīja, ka pirmdien, 23.jūnijā, Ēģiptes tiesa kairā Grestem un vēl diviem viņa kolēģiem piesprieda septiņu gadu cietumsodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!