Foto: F64

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) nosodījusi Krievijas lēmumu atzīt Doņeckas un Luhanskas pašpasludināto tautas republiku izsniegtos dokumentus, saucot šo lēmumu par pretrunīgu Minskas vienošanās garam.

"Uzskatām, ka Krievijas lēmums par separātistu kontrolētājos Doņeckas un Luhanskas apgabalos Ukrainā izdoto dokumentu atzīšanu ir pretrunā Minskas vienošanos garam, un nav vērsts uz konflikta risināšanu," portālam "Delfi" pastāstīja ministrijā.

"Latvija atkārtoti apliecina savu stingro atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālai vienotībai, kā arī Minskas vienošanās izpildei," paziņoja ministrija, piebilstot, Minskas vienošanās ir vienīgais starptautiski atzītais risinājums konfliktam Ukrainā.

Vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis dekrētu, kas paredz līdz brīdim, kad noregulēsies konflikts Ukrainas austrumos, atzīt Doņeckas un Luhanskas pašpasludināto tautas republiku izsniegtos personas dokumentus.

Dekrēts "Par Ukrainas Doņeckas un Luhanskas apgabalu atsevišķu rajonu teritorijās pastāvīgi dzīvojošajiem Ukrainas pilsoņiem un personām bez noteiktas pilsonības izsniegto dokumentu un automašīnu reģistrācijas zīmju atzīšanu Krievijas Federācijā" sestdien publicēts Kremļa mājaslapā.

Tajā pamatots, ka dokumenti tiks atzīti, "lai aizsargātu cilvēku un pilsoņu tiesības un brīvības, balstoties uz vispāratzītiem starptautisko humāno tiesību principiem un normām".

Ar Putina parakstīto dekrētu līdz "politiskam situācijas atsevišķos Ukrainas Doņeckas un Luhanskas apgabalu rajonos noregulējumam, balstoties uz Minskas vienošanos" Krievija atzīst abu pašpasludināto tautas republiku, kas ir "faktiski pastāvošie atbildīgie varas orgāni norādītajos rajonos", izsniegtos personas identifikācijas dokumentus, izglītības un/vai kvalifikācijas dokumentus, dzimšanas, laulības, vārda maiņas, nāves apliecības, kā arī transportlīdzekļa reģistrācijas dokumentus.

Tas nozīmē, ka šo dokumentu īpašnieki Krievijā varēs iebraukt bez vīzas, norādīts dekrētā, kurš spēkā stājas no parakstīšanas brīža.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko sestdien paziņoja, ka Krievijas lēmums atzīt pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas tautas republiku dokumentus ir starptautisko tiesību pārkāpums un pierādījums Krievijas īstenotai okupācijai šajās teritorijās.

"Es to uzskatu par kārtējo pierādījumu gan Krievijas īstenotai okupācijai, gan tam, ka Krievija pārkāpj starptautiskās tiesības," Porošenko sacīja pēc tikšanās Minhenē ar ASV viceprezidentu Džo Baidenu.

Savukārt Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs žurnālistiem Minhenē sacīja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins dekrētu par dokumentu atzīšanu parakstījis tikai humānu mērķu vārdā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!