Foto: stock.xchng

Pagājušais gads Latvijas un Krievijas attiecībās nav bijis pārāk veiksmīgs, un tam ir bijuši arī daudz objektīvu iemeslu, intervijā aģentūrai BNS atzina ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Taču, pēc viņa vārdiem, "mēs esam optimisti un ir potenciāls gan mūsu politiskajās, gan ekonomiskajās attiecībās veidot zināmu progresu".

Rinkēvičs norāda, ka starpvalstu attiecības nav tikai melnas vai baltas - tās ir krāsainas.

"Mums nav bijusi pieņemama Krievijas rīcība un retorika pirms referenduma. Pēc šādiem paziņojumiem arī nevajag brīnīties, ka sabiedrībā pieaug bažas par tādu vai citu rīcību. Tāpat mums nav pieņemamas viesizrādes, kādas ir bijušas Latgalē dažiem Krievijas pilsoņiem. Tādēļ mēs paturam sev tiesības aizstāvēt Latvijas konstitucionālos pamatus ar diplomātiski un politiski akceptējamiem instrumentiem, kas ir mūsu rīcībā. Mēs arī nevaram pieņemt retoriku par neonacisma atdzimšanu. Tajā pašā laikā mēs redzam, ka pa Maskavas centru maršē jauni pilsoņi ar nacistisko simboliku un viņi uzreiz aizturēti netiek, tas notiek kaut kad pēc tam," pērnā gada norises uzskaita ministrs.

Tomēr amatpersona uzskata, ka abās pusēs ir izpratne un ir jāmēģina iet atpakaļ uz pozitīvāku politisko dialogu, lai arī domstarpības būs vienmēr, kā jau tas kaimiņiem gadoties. Tomēr tām ir zināmi savstarpējās cieņas un izdevīguma pamati, nevis ik pa brīdim nepamatota retorika un pamācības.

"Es arī gribētu cerēt, ka mēs dzirdēsim mazāk komentāru no ārvalstu diplomātu puses par koalīcijas darbu vai Latvijas valdības darbu, ko mēs redzam vienā otrā intervijā. Tas arī neveicina pozitīvo fonu. Ceru, ka jaunajā gadā atradīsim abās pusēs spēku darboties. Bet mēs arī gribētu redzēt pozitīvāku dinamiku attiecībās starp Eiropas Savienību un Krieviju, NATO un Krieviju. Arī šeit vēl ir pietiekami daudz, ko darīt. Gribētos cerēt, ka negatīvās tendences, ko mēs redzam, mazināsies un pieaugs pozitīvās tendences," sacīja ārlietu ministrs.

Ministrs atzina, ka Latvijas un Krievijas attiecību dinamika lielā mērā ir arī saistīta ar Krievijas attiecībām ar Eiropas Savienību un NATO.

Kā pozitīvās lietas ministrs minēja Latvijas un Krievijas divpusējo sadarbību tranzītā uz Afganistānu, pieaugošo divpusējo ekonomisko sadarbību, kā arī pretnarkotiku operācijas, sadarbību cīņā ar pirātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!