Ārlietu ministrs Indulis Bērziņš otrdien kā Eiropas padomes (EP) prezidējošās valsts pārstāvis dosies uz vairākām Kaukāza valstīm, lai runātu par cilvēktiesību ievērošanu un citiem jautājumiem.
No otrdienas līdz trešdienai ministram plānota vizīte Azerbaidžānā, bet no 4. līdz 5.janvārim - Armēnijā. Pa ceļam viņš paredzējis arī iegriezties Gruzijā.

Azerbaidžānā un Armēnijā galvenais sarunu temats būs to iesaistīšana EP, par ko 17.janvārī lems EP pastāvīgo pārstāvju sanāksme, bet galīgais lēmums varētu tikt pieņemts parlamentārās asamblejas laikā 25.jūnijā.

Ministrs sarunā ar BNS atzina, ka pagaidām galīgais lēmums vēl nav skaidrs, taču būtiska tā pieņemšanai ir plānotā vizīte, kurā plānots runāt ne tikai par cilvēktiesību ievērošanu.

Nākamais brauciens EP prezidentūras ietvaros plānots 18.janvārī - uz Maskavu, kur Bērziņa pamatuzdevums būs vākt informāciju par notikumiem Čečenijā, jo parlamentārajai asamblejai būs jāpieņem lēmums par to, vai atjaunot Krievijas balsstiesības organizācijā.

Krievijā ministram paredzētas daudzas tikšanās ar šīs valsts oficiālajiem pārstāvjiem. Risinot ar EP saistītus jautājumus, ministrs vēlas ar amatpersonām apspriest arī Latvijas un Krievijas attiecības.

Latvija Eiropas Padomē prezidentūru uz pusgadu pārņēma šī gada novembrī, un šī ir pirmā reize, kad Latvija prezidē kādā no tik lielām Eiropas valstu organizācijām. Prezidēšanu EP augstas valsts amatpersonas jau nodēvējušas par šī gada vienu no būtiskākajiem Latvijas notikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!