Foto: Shutterstock

Aizsardzības ministrijas konkursos regulāri uzvarošais uzņēmums "SOL S" šovasar notiesāts par nodokļu nemaksāšanu, tomēr Latvijas Televīzijas raidījums "de facto" vēsta, ka tiesa pierādījusi vien daļu aizdomu lietā, kur, iespējams, grupā apkrāpta valsts un atmazgāta nauda.

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) 2008. gadā pasūtīja divu kuģu remontu firmai "SOL S" par vairāk nekā 200 tūkstošiem eiro. Lai gan līgums ar valsti liedz darbus uzticēt citiem, "SOL S" piesaistīja apakšuzņēmēju – firmu "Rīgas sabiedrība "Arguments"" – un vairākos maksājumos pārskaitīja tai gandrīz 70 tūkstošus eiro.

Raidījums skaidro, ka darījumi ar "Argumentu" bijuši fiktīvi un apakšuzņēmējs neremontēja kuģus, bet gan nodarbojās ar pārtikas tirdzniecību. "SOL S" vadītājs un īpašnieks Nikolajs Petrovs meklēja veidu, kā sadarbojoties ar "Argumenta" kontrolētājiem Eduardu Larkinu un Juriju Lungu iespējams valstij samaksāt pēc iespējas mazāku PVN.

Nauda par faktiski nenotikušu darījumu beigās nonāca kādā Igaunijas uzņēmumā. Un PVN vairāk nekā 12 tūkstošu eiro apmērā valsts kasei aizgāja garām.

Šogad Rīgas apgabaltiesa trijotnei par nodarīto piesprieda naudas sodus. Larkinam un Lungam 1140 eiro, bet Petrovam – 1520 eiro.

Tiesnese uzskata, ka sods ir samērīgs, jo nodokļus Petrovs nomaksāja tūlīt pēc krimināllietas uzsākšanas. "Šī persona parādīja savu attieksmi, ka kriminālprocesa ierosināšana tai bija kaut kas ārkārtējs. Tas bija godīgs, normāls uzņēmējs, kam bija vairākas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pateicības par nodokļa maksāšanu. Bija pamats uzskatīt, ka tā bija vēlme ieekonomēt naudas līdzekļus," raidījumam "de facto" pauž Rīgas apgabaltiesas tiesnese Lauma Šteinerte.

Sodus apsūdzētajiem nācās mazināt, jo process ievilkās un liecinieki nelabprāt nāca uz sēdēm. Turklāt tiesnese Šteinere nedrīkstēja trijotni sodīt bargāk par pirmās instances kolēģiem, jo prokuratūru sods apmierināja.

"Piecas minimālās mēnešalgas, kas bija noteiktas pirmajā instancē, es nevarēju pārsniegt. Tā kā saprātīgi termiņi nebija ievēroti, par vienu minimālo mēnešalgu mēs sodu samazinājām," skaidro tiesnese Šteinerte.

"De facto" ieskatā lietas materiāli norāda, ka aiz šī gadījuma stāvēja rūpīgi vīts nodokļu izkrāpšanas un naudas legalizēšanas tīkls. Taču par tā radīšanu neviens nav notiesāts. Pirms tiesas "Argumenta" kontrolētājs Larkins izmeklētājiem paudis, ka viņa kompanjons Lungu nodarbojies ar naudas atmazgāšanu un par šiem pakalpojumiem prasījis no 5% līdz 7% summas. Larkins pats paturējis ap 2000 eiro mēnesī. Moldovas pilsonis Lungu šos apvainojumus noraidīja.

Tiesā liecināja arī kāds VID nodokļu inspektors, kurš mēdiz Larkinam sniegt konsultācijas. Larkins arī inspektoram prasījis VID bezmaksas izziņas.

Uz Igauniju pārskaitītajai naudai braucis pakaļ kurjers. Viņš Igaunijā kontaktējies ar kādu "Volodju" un vēl divām personām. Tad nauda vesta atpakaļ uz Latviju.

Minētā kuģu remonta lieta ir daļa no daudz plašākas izmeklēšanas, ko sāka VID. Tajā ir vairāki galvenie varoņi, tostarp dienesta darbinieks, par ko liecina viens no lietā piesauktajiem pantiem. Taču tālāk par VID sienām lieta gandrīz 10 gadu laikā nav tikusi, un tā pamazām tuvojas noilgumam.

Prokuratūra centās pierādīt, ka arī kuģu remonta lietā nauda atvesta atpakaļ iesaistītajiem. Taču liecības bija pretrunīgas. Nebija noskaidrots, kādai tieši naudai kurjers braucis pakaļ. Tādēļ par naudas atmazgāšanu nevienu nenotiesāja.

"SOL S īpašnieka Petrova grāmatvede raidījumam pauda, ka lieta sākta nepamatoti un sods ir netaisnīgs.

Īpašnieka sēdēšana uz apsūdzēto sola netraucēja "SOL S" gūt uzvaras miljonus vērtos Aizsardzības ministrijas iepirkumos. Pēdējo pasūtījumu kopā ar partneri uzņēmums saņēma gada sākumā. Spriedums stājās spēkā vasaras vidū.

Ministrijā skaidro – pretendentu nodokļu lietas konkursos pārbauda divreiz un "SOL S" viss bija kārtībā. Nodokļi bija nomaksāti jau pirms tiesas.

"Ja šis komersants nolemj [vēlreiz] pretendēt uz konkursiem, ko izsludinājusi Aizsardzības ministrija vai padotības iestādes, tad komersantam ir jārēķinās, ka šī pārbaude tiks veikta un tā tiks veikta dubultā," saka Aizsardzības ministrijas militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins.

Likums ļauj no iepirkumiem izslēgt par nodokļu nemaksāšanu notiesātas personas, taču norma attiecas uz firmu vadības cilvēkiem, kurus var ātri nomainīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!